Hlavní obsah

Zemřel producent Karl Baumgartner

– Berlín/Praha

V úterý ve Frankfurtu nad Mohanem zemřel jeden z nejvýznamnějších německých filmových producentů Karl Baumgartner. Bylo mu 65 let. Ve středu o tom v tiskovém prohlášení informovala česká produkční společnost Negativ, se kterou Baumgartner spolupracoval. Podílel se mimo jiné na českých snímcích Alois Nebel režiséra Tomáše Luňáka či Štěstí Bohdana Slámy.

Foto: Profimedia.cz

Karl Baumgartner na snímku z roku 2008

Článek

"Nikdy nezapomenu na 'Baumiho' vášnivý entuziasmus, s nímž diskutoval o filmech, které viděl. Jeho láska k filmu byla nakažlivá," řekl o Baumgartnerovi producent Pavel Strnad. Baumgartner se podílel také na vzniku Příběhů obyčejného šílenství režiséra Petra Zelenky nebo Slámově Venkovském učiteli.

Baumgartner společně s Reinhardem Brundigem založil v roce 1982 distribuční společnost Pandora, která se rychle stala jedním z nejvýznamnějších evropských distributorů artových filmů.

Jejich společnost uvedla do kin díla režisérů, jako jsou Andrej Tarkovskij, Aki Kaurismäki, Jim Jarmusch nebo Jane Campionová. Baumgartner se věnoval také produkci, spolupracoval například s režisérem Emirem Kosturicou.

Reklama

Výběr článků

Načítám