Hlavní obsah

Zemřel Pete Seeger, písničkář a aktivista, autor songu „Řekni, kde ty kytky jsou“

New York
Aktualizováno

Legenda amerického folku, zpěvák protestsongů Pete Seeger zemřel v pondělí ve věku 94 let, uvedl list New York Times. Jeho smrt potvrdil vnuk Kitama Cahill Jackon, podle něhož zemřel přirozenou smrtí v newyorské Presbyteriánské nemocnici.

Pete Seeger: Where Have All The Flowers Gone

 
Článek

Seeger stál u zrodu folkové vlny, která v padesátých letech zasáhla Spojené státy, řada jeho písní si však získala popularitu po celém světě včetně Československa. Zde odehrál v roce 1964 několik úspěšných koncertů, které měly naformování domácí folkové scény zásadní vliv. Rozporuplně přitom ale bylo vnímáno jeho zapálení pro socialismus.

Angažovaný písničkář

Už ve čtyřicátých a padesátých letech vystupoval jako přesvědčený komunista na setkání dělníků a odborářů, takže ho sledoval Výbor pro neamerickou činnost. Nakonec se svým podmanivým barytonem dostal až do hitparády, nejznámější jsou jeho písně We Shall Overcome a Where Have All the Flowers Gone?, které jsou v češtině známé pod názvy Jednou budem dál a Řekni, kde ty kytky jsou.

Inspiraci k textu Where Have All the Flowers Gone? našel v kozácké lidové písni zmíněné v románu Michaila Šolochova Tichý Don. Už tam se objevuje posloupnost od květin natrhaných dívkami, jež se provdaly za muže, které nakonec pohltila válka.

Na první příčku se dostal už s písní If I Had a Hammer (Bylo by to krásný).

Foto: Profimedia.cz

Pete Seeger

Komunistou přestal být v roce 1950, ale levicových idejí a politické angažovanosti se nevzdal. Účastnil se pochodů proti válce ve Vietnamu.

Seeger začínal ve skupině Weavers a původně hrál písně angažovaných písničkářů ze třicátých let, jako byl Woody Guthrie, nebo bluesmanů, jako Leadbelly. Seeger původně hrál na ukulele, ale většinou se doprovázel na dvanáctistrunnou kytaru nebo pětistrunné banjo.

Úspěch ale většinou neslavil Seeger s písněmi sám. If I Had a Hammer uvedl v rámci tria Peter, Paul and Mary, Where Have All the Flowers Gone? zase nahrál s kapelou Kingston Trio.

Otevřel cestu Dylanovi a dalším

Seeger otevřel cestu folkovým bardům, jako byl Bob Dylan. Jeho přesah však byl větší, píseň Turn Turn Turn například nazpívali countryrockoví The Byrds. Cenil si ho i Bruce Springsteen, který v roce 2006 nahrál jeho písně na desku We Shall Overcome: The Seeger Sessions.

Seeger hrál také v roce 2009 na inauguraci amerického prezidenta Baracka Obamy, kdy mu zazpíval Gutrieho hořkou píseň This Land Is Your Land.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám