Hlavní obsah

Zemřel ostravský básník Jaroslav Žila

Právo, den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 56 let zemřel ve středu 12. dubna po krátké a těžké nemoci ostravský básník a prozaik Jaroslav Žila. Přitom ještě nedávno předčítal své texty v jedné z pražských kaváren a v ostravském antikvariátu Fiducia.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Česká literatura přišla o mistra v zachycení okamžiků a pocitů bez nadbytečných slov. A i se svou slovní strohostí se dokázal dostat až ke svým vlastním kořenům.

Na literární pole vstoupil v roce 1994 básnickou sbírkou Drápy kamenů. Úspěšné byly i jeho další sbírky Nejstarší žena vsi z roku 2000 a Tereza a jiné texty z roku 2003. S fotografem Viktorem Kolářem připravil i publikaci Ostrava, obležené město.

Poslední básnický soubor V hrudi pták mu vyšel v roce 2010. Ke čtenářům se ještě v loňském roce dostalo jeho prozaické dílo s názvem Nikdo tady není.

Když Jaroslav Žila netvořil, tak pracoval jako učitel na speciální škole v Ostravě-Mariánských Horách. Vystudoval na Univerzitě Palackého v Olomouci Pedagogickou fakultu. Publikoval i v různých literárních časopisech jako Host, Revolver Revue, Protimluv, Tvar či Weles.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám