Hlavní obsah

Zemřel Jan Talich starší, zakladatel Talichova kvarteta

Ve věku 74 let zemřel 16. dubna houslista a violista Jan Talich, zakládající člen Talichova kvarteta a synovec slavného dirigenta Václava Talicha, informoval jeho syn Jan Talich mladší. Poslední rozloučení s bývalým členem České filharmonie se uskuteční 27. dubna od 11:00 v Ústřední obřadní síni na Olšanech.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Zleva: první housle Petr Messireur, viola Jan Talich, druhé housle Vladimír Bukač, violoncello Evžen Rattay

Článek

„Můj otec byl jeden z nejlepších muzikantů, které jsem poznal,” uvedl Jan Talich mladší. Ke kondolencím se na sociálních sítích přidali například houslista Pavel Šporcl nebo klavírista Ivo Kahánek.

Jan Talich starší studoval mezi léty 1959 až 1966 na pražské konzervatoři hru na housle u Josefa Micky, v letech 1972 až 1975 byl ve hře na violu žákem Ladislava Černého. Ještě během studií roku 1964 založil Talichovo kvarteto, ve kterém působil nejprve jako první houslista, poté jako violista. Absolvoval s ním koncerty téměř po celém světě. Vedle toho byl zaměstnán v Hudebním studiu ministerstva kultury. Byl členem České filharmonie a sdružení komorních souborů Ardo. Věnoval se také sólové koncertní činnosti a vyučoval na mistrovských kurzech v Evropě, USA, Japonsku a v Austrálii.

Na přelomu tisíciletí prošel soubor generační obměnou a aktuálně působí ve složení Michal Kaňka, Roman Patočka, Radim Sedmidubský a syn zakladatele Jan Talich mladší. Soubor je považován za reprezentanta české kvartetní školy, o čemž svědčí účast na prestižních festivalech jako Pablo Casals Festival v Prades, Pražské jaro, Festival Europalia nebo Printemps des Arts v Monte Carlu a vystoupení na světových pódiích v Carnegie Hall v New Yorku nebo londýnské Wigmore Hall.

Reklama

Výběr článků

Načítám