Hlavní obsah

Zemřel Jan Kašpar, dlouholetý člen Divadla Járy Cimrmana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ve věku 60 let zemřel v úterý herec Jan Kašpar, dlouholetý člen Divadla Járy Cimrmana. V tomto divadle pracoval od roku 1975, nejprve jako kulisák, ale postupně se vypracoval na stálého člena souboru.

Jan Kašpar

 
Článek

"Zemřel klidně, ve spánku," řekl Právu Zdeněk Svěrák, Kašparův divadelní kolega. "Dozvěděli jsme se o tom ve 20:15. Bylo to pro něj osvobození," doplnil s tím, že vzhledem k dlouhodobému Kašparovu zdravotnímu stavu není smutná zpráva překvapením.

Foto: Dan Krzywoň, ČTK

Jan Kašpar na jevišti Divadla Járy Cimrmana s kolegy Zdeňkem Svěrákem, Bořivojem Pencem a Markem Šimonem ve hře Švestka

Kašpara si lidé mohou pamatovat například jako náčelníka Karla Němce ze hry Dobytí severního pólu nebo praotce Čecha ze zatím poslední cimrmanovské hry České nebe.

Z kulisáka hercem

Kašpar po vyučení nastoupil jako technik a kulisák do Městských divadel pražských. V listopadu 1975 hrál v tajně konaném představení Žebrácké opery Václava Havla. Kvůli tomu pak musel z Městských divadel pražských odejít.

V říjnu 1975 nastoupil na stejný post do pozdějšího Divadla Járy Cimrmana. O deset let později si zahrál svou první roli, Náčelníka ve hře Dobytí severního pólu. Objevil se rovněž v několika filmech (Vesničko má, středisková, Nejistá sezóna či Vratné lahve).

Foto: Dušan Dostál, ČTK

Jan Kašpar

Koncem 80. let se podílel na samizdatovém audiovizuálním Videojournalu. Po roce 1989 byl několik let zaměstnancem ministerstva vnitra a podle vzpomínkové knihy někdejšího šéfa protidrogového oddělení Jiřího Komorouse pracoval Kašpar dokonce u Protidrogové brigády.

Úraz, který jej upoutal na invalidní vozík, si způsobil v roce 1988, když spadl při prořezávání stromu. V divadle pak hrál "sedací role", které mu autoři představení šili na tělo, jako byl zvědavý invalida Jirka Karásek v Záskoku.

Role Jana Kašpara v Divadle Járy Cimrmana

náčelník Karel Němec v Dobytí  severního pólu

továrník Bierhanzel ve hře Vražda v salonním coupé

vesničan Papoušek v Němém Bobšovi

Děd Vševěd v Dlouhém, Širokém a Krátkozrakém

rytíř Smyl Flek z Nohavic ve hře Blaník

zvědavý invalida Jirka Karásek v Záskoku

slavný český horolezec Sváťa Pulec ve Švestce

náčelník Líná Hubá v inscenaci Afrika

Praotec Čech v Českém nebi.

V médiích se o něm psalo jako o blízkém příteli Olgy Havlové, první manželky disidenta a pozdějšího českého prezidenta Václava Havla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám