Hlavní obsah

Zemřel hudebník Schumann, hrál vězňům v osvětimské kapele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jazzový kytarista a swingová legenda Heinz Jacob Schumann zemřel, oznámila agentura DPA s odkazem na informace jeho rodiny. Hudebník židovského původu známý spíše jako Coco Schumann byl za druhé světové války nejprve v terezínském ghettu, kde působil v hudebním uskupení Ghetto Swingers, a později ho deportovali do vyhlazovacího tábora Osvětim. Tam musel hrát při příjezdu transportů či odchodu lidí do práce.

Foto: Florian Frank, ČTK/AP

Heinz Jakob Schumann

Článek

Heinz Jakob Schumann se narodil v Berlíně v roce 1924 do smíšeného manželství. Matka byla Židovka, otec křesťan, který později k židovství konvertoval.  Už v útlém věku projevoval velké hudební nadání. Nejprve se učil hrát na kytaru a bubny. Ještě jako nezletilý hrál s kapelou po berlínských barech a lokálech, kde se tančilo. Postupně se vypracoval a ve 30. letech se proslavil na berlínské jazzové scéně.

Do ghetta v Terezíně se dostal v roce 1943 a hned se zapojil do hudební skupiny Ghetto Swingers, kterou založil pražský rodák Fritz Weiss. S tímto tělesem se objevil i v nechvalně proslulém nacistickém propagandistickém snímku z terezínského ghetta.

V září 1944 byl deportován do Osvětimi a opět se dostal do táborové kapely, která musela hrát při příjezdech nových transportů nebo lidem, kteří odcházeli na otrocké práce. Osvětimské peklo se mu podařilo přežít. Po osvobození zůstal v Německu. Vystupoval v rozhlase s jazzovým houslistou Helmutem Zachariasem a klavíristou Bully Buhlanem.

V roce 1950 odešel se svou rodinou do Austrálie, ale o čtyři roky později se opět vrátil do Německa. Hrál třeba s Marlene Dietrichovou či Ellou Fitzgeraldovou.

U příležitosti 60. výročí zahájení hromadných deportací českých Židů do koncentračních táborů Schumann v roce 2001 zahrál znovu i v Terezíně.

Přezdívku Coco dostal od své francouzské přítelkyně, která nemohla vyslovit jeho jméno.

Reklama

Výběr článků

Načítám