Hlavní obsah

Zemřel herec Kirk Douglas

Los Angeles

Zemřel hollywoodský herec Kirk Douglas. Bylo mu 103 let. Skon legendy stříbrného plátna potvrdil na Instagramu a Facebooku jeho syn herec Michael Douglas. Herec natočil více než 80 filmů, jednou z jeho nejslavnějších rolí je vůdce vzbouřených otroků Spartakus ve slavném stejnojmenném snímku z roku 1960.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kirk Douglas na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Kirk Douglas se narodil jako Issur Danielovitch v Amsterdamu ve státě New York do rodiny chudých židovských přistěhovalců z oblasti nynějšího Běloruska. Od mládí se věnoval divadlu, boxu a řeckořímskému zápasu. Absolvoval také hereckou průpravu na Americké akademii dramatických umění v New Yorku a v roce 1941 se objevil poprvé na Broadwayi.

Po válce, v níž sloužil jako poručík u námořnictva, se vrátil na Broadway a upozornil na sebe rolí egoistického boxera bez skrupulí Midge Kellyho v dramatu Šampion.

Foto: Profimedia.cz

Slavný Spartakus FOTO: Profimedia.cz

Díky své sportem vypracované postavě a tváři s ostře řezanými rysy byl přímo předurčen pro postavy tvrdých mužů prudké až násilnické povahy. Právě tímto typem rolí se prosadil jako hvězda westernů, dobrodružných a kriminálních filmů. Zazářil jako představitel malíř Vincenta van Gogha v životopisném dramatu podle stejnojmenného románu Irvinga Stonea Žízeň po životě.

Pracoval s nejslavnějším režiséry jako například Billy Wilderem, Howardem Hawksem, Otto Premingerem či Eliou Kazanem. Touha po nezávislosti ho vyprovokovala k tomu, že v roce 1955 založil vlastní produkční společnost Bryna Productions, která se podílela na vzniku několika významných historických a protiválečných velkofilmů, v nichž vytvořil hlavní role (Stezky slávy, Vikingové, Pekelník, Spartakus).

Foto: Profimedia.cz

Kirk s Michaelem a snachou Catherine Zeta-Jonesovou. FOTO: Profimedia.cz

Třikrát byl nominovaný na Oscara (Šampion, Město iluzí, Žízeň po životě), ocenění ale nezískal. Filmová akademie ho vyznamenala až v roce 1996 za celoživotní dílo.

Herec byl dvakrát ženatý. Jeden z jeho čtyř synů Michael tvoří s manželkou Catherine Zeta-Jonesovou prominentní hollywoodský pár. Zbylí synové se věnují producentské činnosti.

Kirk Douglas a Anne Buydensová - 63 společných spřízněných let

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám