Hlavní obsah

Zemřel herec Jiří Tomek

Brno

Herec Jiří Tomek, jenž byl po desetiletí oporou činoherního souboru Městského divadla Brno, ve čtvrtek zemřel. Podlehl dlouhé těžké nemoci. Herci, který byl známý i z filmu a televize, bylo 82 let. O jeho smrti informovalo divadlo na svých webových stránkách.

Ukázka z filmu Živnost jako řemen

 
Článek

Tomek absolvoval Janáčkovu akademii múzických umění. Začínal ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti, ale většinu kariéry spojil s Divadlem bratří Mrštíků, později přejmenovaným na Městské divadlo Brno.

Doménou Tomka byly především komediální role, například v inscenacích Veselé paničky windsorské, Dalskabáty, Lumpacivagabundus nebo Slaměný klobouk. Dokázal však ztvárnit i dramatické postavy, třeba doktora Galéna v Bílé nemoci. Donedávna hostoval v inscenacích My Fair Lady (ze Zelňáku) a Koločava.

Foto: ČTK

Herec Jiří Tomek, jenž byl po desetiletí oporou činoherního souboru Městského divadla Brno, 29. srpna zemřel. Podlehl dlouhé těžké nemoci. Bylo mu 82 let.

V televizi a ve filmu dostal Tomek více než 60 rolí. Objevil se ve filmech Všichni dobří rodáci, Kateřina a její děti, Jako jed nebo Pěsti ve tmě, dále v řadě seriálů, inscenací a pohádek.

Od poloviny minulého století spolupracoval Tomek s rozhlasem. Významná je také jeho práce pro dabing. Namluvil stovky filmů a seriálů a získal Cenu Františka Filipovského.

Výběr filmových a televizních rolí Jiřího Tomka:

Všichni dobří rodáci 1968

Slovácko sa nesúdí 1974

Osvobození Prahy 1975

Kopretiny pro zámeckou paní 1971

Láska z pasáže 1984

Jako jed 1985

Pěsti ve tmě 1986

Četnické humoresky 1997

Tomek se může pochlubit také otiskem dlaně na chodníku slávy před Městským divadlem v Lidické ulici. První kachle s otiskem dostali v roce 1995 jako výraz poděkování za celoživotní přínos brněnskému divadlu právě on a jeho kolegyně Zdena Herfortová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám