Hlavní obsah

Zemřel francouzský herec Jean-Louis Trintignant

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Zemřela francouzská hvězda stříbrného plátna, herec Jean-Louis Trintignant. Bylo mu 91 let. Proslavil se zejména rolí ve filmu Muž a žena či Povídka o policajtovi.

Foto: Profimedia.cz

Jean-Louis Trintignant

Článek

Divadelní dráhu zahájil roku 1951 v souboru Raymonda Hermantiera, před filmovou kamerou debutoval o čtyři roky později v dramatu o solidaritě lidí různých národností Kdyby všichni chlapi světa.

Výrazněji však na sebe upozornil ve filmu A bůh stvořil ženu, kde ztělesnil vážného, sentimentálního a neústupného Michela Tardieua, nejmladšího ze tří mužů, do jejichž života zasáhne osudová dívka Brigitte Bardotová.

Od postav nesmělých, romantických mladíků přešel během 60. let k charakterově a psychologicky složitějším rolím nenápadných a rozporuplných mužů, které ztvárňoval s tlumeným civilismem a zvláštním vnitřním napětím.

Jednu z takových postav ztělesnil ve snímku Muž a žena, kde ztvárnil ovdovělého automobilového závodníka Jean-Louis Duroca, s nímž naváže milostný poměr ovdovělá filmová skriptka Anouk Aiméová.

Foto: Profimedia.cz

Jean-Louis Trintignant

Na filmovém festivalu v Západním Berlíně v roce 1968 obdržel Stříbrného medvěda za roli muže jménem Boris ve snímku Muž, který lže. O rok později mu vynesla role vyšetřujícího soudce, pokoušejícího se objasnit okolnosti vraždy řeckého levicového poslance, v politickém thrilleru „Z“ ocenění na filmovém festivalu v Cannes.

Z dalších snímků jmenujme například Zločin z expresu, Povídka o policajtovi, Bez motivu, Atentát v Paříži, Peníze těch druhých a další.

Vášnivý závodník

Roku 1973 se poprvé postavil za kameru při natáčení filmu Dobře naplněný den.

Pro své umělecké ambice se však nikdy nevzdal své automobilistické vášně, několikrát se zúčastnil za volantem závodů Chamonix 24 hodin, Rallye Monte Carlo nebo Tour de France Automobile.

Byl dvakrát ženatý. Poprvé se stala jeho manželkou herečka Stéphane Audranová, manželství bylo velmi krátké. Druhou ženou byla filmová střihačka Nadine Marquandová, která se později prosadila jako filmová režisérka a Trintignanta obsazovala do svých snímků (Má lásko, má lásko, Zloděj zločinců, Vědět zakázáno, Svatební cesta). Jejich dcera Marie Trintignantová, také herečka, byla v roce 2003 zavražděna svým přítelem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám