Hlavní obsah

Zemřel francouzský herec Charles Gérard, parťák Belmonda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

V Paříži zemřel ve čtvrtek ve věku 96 let herec Charles Gérard, dlouholetý přítel hvězdy stříbrného plátna Jean-Paula Belmonda, napsal server nauch.ch s odvoláním na Belmondova právního zástupce. Gérard a Belmondo byli přáteli nejen v soukromém životě, ale hráli spolu i v mnoha filmech. Nezapomenutelnou dvojici pak ztvárnili ve filmu Zvíře, Policajt nebo rošťák, Kašpárek či Muž a jeho pes.

Foto: Profimedia.cz

Charles Gerard a Jean-Paul Belmondo (vlevo)

Článek

„Pro Belmonda to je strašná ztráta,“ řekl režisér Claude Lelouch serveru Franceinfo. „ Byl to jeho ideální kamarád. Nejen na obrazovce, ale také v životě,“ dodal Lelouch.

Jean-Paule Belmondo (vlevo) a Charles Gérard na snímku z letošního července.

Charles Gérard byl arménského původu, narodil se jako Naubar Agjenor v Istanbulu. Jeho rodiče se později přestěhovali do Francie.

Zpočátku se Gérard věnoval režisérské práci. Jeho nejznámějším snímkem je zřejmě dokument s názvem Bebelova parta o Jean-Paulu Belmondovi. Od 70. let se stále častěji objevoval ve filmech. Zásadní se pro něj stala spolupráce s francouzským režisérem Claudem Lelouchem. Ten si ho vybral do jedné z vedlejších rolí ve snímku Rošťák. Spolu nakonec pracovali na dvou desítkách filmů, namátkou Dobrodružství je dobrodružství, Šťastný nový rok, Edith a Marcel či Krásný příběh.

Českým divákům je Gérard spíše známý jako parťák Jean-Paula Belmonda v jeho filmech z druhé poloviny 70. let. Poprvé si spolu zahráli ve snímku Nenapravitelný z roku 1975. O rok později následoval film Tělo mého nepřítele a v rychlém sledu pokračovaly další snímky.

Velkou vášní Charlese Gérarda byl tenis. V roce 1979 se stal spolurežisérem dokumentu s názvem Neobyčejný příběh Rolland Garros o slavném tenisovém turnaji a zázemí stejnojmenného stadionu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám