Hlavní obsah

Zemřel designér bondovek Ken Adam

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Designér Ken Adam, který v šedesátých letech určoval styl bondovek, zemřel ve čtvrtek v Londýně. Bylo mu 95 let, informovala BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ken Adam

Článek

Ken Adam se podílel na sedmi bondovkách nebo také na filmech Doktor Divnoláska a Chitty Chitty Bang Bang.

„Byl to brilantní vizuální tvůrce světů, které nikdy nebudeme moci navštívit. Třeba válečný sál pod Pentagonem v Doktoru Divnoláskovi nebo Fort Knox v Goldfingerovi - všechny druhy interiérů, které jako běžní lidé nikdy neuvidíme, ale on vytvořil jejich obrazy, které jsou reálnější než realita,” poznamenal Christopher Frayling.

Ken Adam, vlastním jménem Klaus Adam, pocházel z berlínské židovské rodiny. Narodil se roku 1921. Ve třicátých letech se jeho rodiče moudře odstěhovali do Anglie, která jim připadala bezpečná.

Foto: United Artists

Z filmu Moonraker

Foto: United Artists

Kosmická stanice z filmu Moonraker

Adam sloužil za války u letectva a vystudoval architekturu. Díky filmům jako Goldfinger a Moonraker se později stal legendou. Získal dva Oscary za filmy Barry Lyndon a Šílenství krále Jiřího. Nominován byl například za snímky Kolem světa za osmdesát dní nebo Špión, který mě miloval.

Traduje se, že když bývalý prezident Ronald Reagan nastoupil do funkce, chtěl vidět ten slavný prostor pod Pentagonem, který znal z filmu. Zaskočený zaměstnanec Bílého domu mu ale odpověděl: „Pane prezidente, ten neexistuje.”

Reklama

Výběr článků

Načítám