Hlavní obsah

Zemřel autor haly na Folimance architekt Siegel

– Praha

Po dlouhé nemoci zemřel v sobotu ráno ve věku 85 let známý architekt, spisovatel a hudebník Jiří Siegel. Oznámila to jeho dcera Isabela Soukupová Siegelová. Siegel navrhl sportovní halu na Folimance v Praze, boudu pro horskou službu v Krkonoších i dům pro Karla Gotta a byt pro Jiřího Šlitra.

Foto: Profimedia.cz

Nejznámější stavbou Jiřího Siegla je sportovní hala na Folimance v Praze.

Článek

Siegel se narodil 5. března 1927 v Praze, vystudoval Vysokou školu architektury a pozemního stavitelství. Jeho první realizovanou stavbou byl společenský dům Mars ve Vršovicích. Podle jeho návrhu bylo postaveno 50 řadových domků v Kosmonosech u Mladé Boleslavi.

Dvě desítky let stál v čele jednoho z ateliérů Sportprojektu Praha. Ke stavbám sportovního charakteru ze Siegelovy dílny patří i hotel Poustevník v Peci pod Sněžkou, sportovní areál Zadov na Šumavě či sportovní hala ve Znojmě. Ke sportovním stavbám měl vztah také jako bývalý olympionik. V roce 1948 skončil na olympijských hrách v Londýně se svým basketbalovým mužstvem na pátém místě, na akademickém mistrovství světa v Paříži byli dokonce první.

Jako scénograf pracoval se Zdeňkem Vávrou na muzikálu Když je v Římě neděle. Se Zdeňkem Borovcem byl spoluautorem muzikálu Otec, matka, Jan a Katka, pro který vytvořil i scénu.

Siegel napsal několik humoristických knih o herci Jiřím Lírovi a mimovi Jaroslavu Čejkovi. Je rovněž autorem knihy Dům a jeho architekt, která pojednává o vztazích mezi zadavatelem stavby, architektem a výsledkem jejich vztahů.

V posledních měsících byl kvůli špatnému stavu v léčebně dlouhodobě nemocných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám