Hlavní obsah

Zemřel americký skladatel Herman, napsal hudbu k Hello, Dolly!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 88 let zemřel v Miami americký skladatel a textař Jerry Herman, který se podepsal mimo jiné pod známé muzikály Hello, Dolly!, Mame či Klec bláznů, informovala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Herečky Coleen Dewhurstová, Angela Lansburyová a Jerry Herman na předávání cen Tony

Článek

Herman za muzikály Hello, Dolly! a Klec bláznů (La Cage aux Folles) získal prestižní americké divadelní ceny Tony, v roce 2009 dostal toto ocenění i za celoživotní dílo. Za Mame a Hello, Dolly! obdržel ceny Grammy. Svou hvězdu má i na hollywoodském chodníku slávy.

Pro Broadway vytvořil Herman deset muzikálů, na dalších pak spolupracoval. Hermanova tvorba se stala i námětem dvou hudebních revue Jerry's Girls a Showtune.

K nejzvučnějším Hermanovým počinům zřejmě patří muzikál Hello, Dolly!, který vznikl na motivy frašky Thortona Wildera, dnes známé pod názvem Dohazovačka. Jednoduchý příběh vdovy Dolly Leviové, která se živí jako dohazovačka a jednoho ze svých zákazníků, mrzoutského starého mládence, přiměje svým šarmem a kouzlem změnit se v milého, galantního muže, napsal Michael Stewart. Hudbou jej opatřil právě Herman.

Reklama

Výběr článků

Načítám