Hlavní obsah

Zelený Kosmas

Právo, Karel Paulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V proslulém románě Duna od Franka Herberta je jedno tajemně mámivé místo; autor zde mj. píše: Hluboko v lidském podvědomí je neodbytná potřeba mít logický vesmír, který dává smysl. Avšak skutečný vesmír je vždy o krok za logikou.

Článek

Ty dvě věty mají několik možných vysvětlení, nicméně zkusme se k nim postavit tak, že platí obecně, to znamená i v případě zcela opačném, že my (Česko na Zemi) jsme vesmírem a hluboké podvědomí mají ufoni. Žít s pocitem, že jsme mimozemšťané, nakonec není nic tak složitého.

Jedině tak je možné Zeleného Raoula, nekonečný příběh České republiky očima ufona, vycházející více než 10 let na stránkách týdeníku Reflex, správně pochopit. Slovo správně je zde na místě, protože někteří VIPové (místní nepovedená, retardovaná odrůda ufonů), kteří se občas stávají hlavními hrdiny této permanentní kosmické telenovely, seriál správně nechápou. Historické skutečnosti jsou ale nevyvratitelné. Podle Einsteinovy teorie má každá situace (tedy setkání hmoty v určitém čase) nekonečně mnoho variant. A protože jsme na nižším vývojovém stupni než Raoul, neumíme zatím nahlížet na dějiny jinak než v počtu jedna, tedy že jednomu času odpovídá jedna historie.

Zelený Raoul, tento svědomitý Kosmas současnosti, umí generovat v jednom čase historií více, dokonce je schopen z nich i vybírat a nabízet nám ty nejzajímavější majstrštyky pod falešnou identitou HruTeBa (Dan Hrubý, Milan Tesař, Tomáš Baldýnský, scénář), Štěpán Mareš (kresby) a Rusakov (režie). Dělá to i přesto, že porušuje všegalaktický zákon. Jednotlivým rozvojovým civilizacím bude tak dlouho zapovězeno prožívat vícevariantní skutečnosti, dokud nebudou ochotny a schopny domluvit se na té jediné, aniž by přitom samy sebe zlikvidovaly.

Buďme Zelenému Raoulovi především vděčni za to, že si vybral naši zemi, a ne třeba Kiribati, Lesotho nebo Švýcarsko, kde se vůbec nic neděje. Díky němu stoupá počet Čechů, jež mají široko (a daleko) nejlepší a nejzdravější tzv. politický přehled, vidí svět ve všech jeho souvislostech - a to jen proto, že informace o domácí, potažmo světové scéně čerpají ze zpráv zeleného dopisovatele. Kdy už konečně dostane Zelený Raoul křepelku, cenu pro mladé novináře do 33 let?!

Právě vyšlo 517 příběhů Zeleného Raoula z let 1995-2004 v kompletním, vázaném vydání. V nejbližší době očekáváme, že knize bude vystavena ministerstvem školství doložka nejvyšších výhod a stane se univerzální historickou příručkou k soudobým českým dějinám pro střední (i výstřední) školy.

Zelený Raoul

Deset let České republiky očima ufona

Baset 2005

Anketa

Čtete Zeleného Raoula?
Ano
67,9 %
Občas
19,6 %
Ne
12,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 56 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám