Hlavní obsah

Zdeněk Svěrák načetl další příběhy Buřtíka a Špejličky

Zdeněk Svěrák v pondělí převyprávěl v nahrávacím studiu další z pohádkových příběhů pánů Buřtíka a Špejličky. Autor a interpret v jedné osobě Zdeněk Svěrák se s nimi vrátil k nevšedním kamarádům, z nichž jeden vypadá jako soudek a druhý připomíná tyčku, které napsal už začátkem 70. let.

Článek

Letos příběhy v knižním vydání obohatil o další neuvěřitelná dobrodružství. Prý aby knížka nebyla hubená. Veselé čtení ilustroval Jiří Votruba. "Stejnou grafickou úpravu bude mít i toto album, k němuž složí hudbu Jaroslav Uhlíř," sdělila supraphonská producentka Naďa Dvorská. Děti si podle ní už v únoru budou moci v autorském čtení poslechnout veselé příběhy, které na podzim vydalo nakladatelství Albatros.

"Když jsem byl tatínek, napsal jsem pro své dvě děti příběhy, které je rozesmávaly. Vyšly tehdy ve dvou sešitech. Po těch skoro čtyřiceti letech jsem k nim už jako dědeček něco připsal. Tak vznikla tato knížka," řekl už dříve Svěrák. Podle něj by rodiče svým dětem měli předčítat.

Rozesmáté děcko je uzlíček štěstí

"To jsou totiž nádherné okamžiky - jak pro vás, tak pro dítě. Zejména, když jde o veselou literaturu. Neznám totiž nic hezčího, než rozesmáté děcko - to je uzlíček štěstí," dodal Svěrák.

Bývalý pedagog a poté herec, scenárista, autor rozhlasových a televizních her i večerníčků, textů písní, spoluautor řady scénářů k celovečerním filmům a zakladatel Nadace Paraple otiskl svůj první literární příspěvek už v roce 1958. Pak publikoval povídky pro mládež a pohádky pro děti v časopisech. Dětem je určena i převážná část jeho písní s hudbou Jaroslava Uhlíře.

S Albatrosem spolupracuje Svěrák od poloviny 60. let. Doprovázel verši barevné vystřihovánky i omalovánky. Večerníčkovské Radovanovy radovánky vydal v roce 1994, výběr jeho písňových textů Dělání všechny smutky zahání slavil úspěch v roce 1996. V edici První čtení vyšla knížka Tatínku, ta se ti povedla poprvé už v roce 1991 a pak ještě dvakrát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám