Hlavní obsah

Žalobě za plagiátorství čelí i U2

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové irské rockové kapely U2 se zařadili do stále se rozrůstající řady těch umělců, kteří čelí žalobě za porušení autorských práv.

Foto: Universal Music

U2 je dnes jedna z nejslavnějších kapel na světě.

Článek

Minulý týden v pondělí je totiž zažaloval britský hudebník Paul Rose. Tvrdí, že ve své skladbě The Fly z alba Achtung Baby (1991) okopírovali prvky z jeho nahrávky Nae Slappin, a to prvky naprosto klíčové a charakteristické.

Paul Rose podal svou žalobu u federálního soudu na Manhattanu v New Yorku. Říká v ní, že formace slyšela jeho písničku Nae Slappin poté, kdy v roce 1989 podepsala smlouvu s hudebním vydavatelstvím Island Records. On ve stejném roce poskytl zástupcům společnosti demoverzi své nahrávky, kterou se kapela podle jeho slov při tvorbě zmíněného alba inspirovala. Je přesvědčen o tom, že k ní přišla právě u lidí z vydavatelství.

Pozoruhodné na tom všem je, že Rose se žalobou přichází až nyní, šestadvacet let poté, kdy deska Achtung Baby vyšla.

Jeho tvrzení by měl údajně potvrdit i jeden z bývalých zaměstnanců vydavatelství, a tak je možné, že tak dlouhou dobu čekal na dobrého svědka.

Paul Rose od U2 požaduje přiznání autorství písně The Fly a odškodné spojené s právními poplatky ve výši pěti miliónů dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám