Hlavní obsah

Zájem o audioknihy stoupá, nejprodávanější byl loni Šlachta

V roce 2020 vykázal audioknižní trh v České republice meziroční nárůst o zhruba 12,4 %. Výrazně roste digitální prodej, ale klesá prodej fyzických nosičů. Nejprodávanějším titulem se stala audiokniha Šlachta - Třicet let pod přísahou autorů Josefa Klímy a Roberta Šlachty, uvedl za asociaci vydavatelů Pavel Turner.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý ředitel ÚOOZ Robert Šlachta.

Článek

Za Šlachtou – třicet let pod přísahou jsou na druhém místě Atomové návyky od Jamese Cleara a třetí místo patří audioknize Proč spíme Matthewa Walkera.

„Uplynulý rok byl mimořádně těžký pro celou zemi, společnost i ekonomiku. Audioknižní trh přesto rostl, což je skvělá zpráva. Rostl však pomaleji než v minulých letech. Čísla statistik ukazují pozitivní, ale i negativní trendy. Loňský lockdown přivedl řadu uživatelů k digitálnímu formátu audioknih. Skokově narostly počty těch, kteří audioknihy poslouchají přes mobilní telefony a počítače,” sdělil místopředseda představenstva Asociace vydavatelů audioknih Alan Piskač.

„Velmi se tím urychlil trend přechodu na digitální způsob distribuce audioknih. Meziroční nárůst tržeb v tomto segmentu je téměř 35 %. Bohužel, i našeho oboru se dotklo dlouhodobé uzavření kamenných obchodů. To mělo hlavní dopad na meziroční pokles prodejů fyzických nosičů o více než 12 %.“

Hřebejk se chystá točit příběhy Ratha i Dbalého

Film

Celkově se prodaly audioknihy za více než 230 milionů korun. Fyzické nosiče tvořily jen 86 milionů korun, 144 milionů připadá na digitální trh. Celkově vyšlo 442 nových titulů. Mezi žánry novinek stále vedou detektivky a thrillery, následované obecnou beletrií a audioknihami pro děti a mládež.

Oproti roku 2019 se změnil poměr mezi českými, slovenskými a zahraničními autory ve prospěch titulů českých a slovenských autorů. Loni také pokračoval propad podílu dramatizací, a to až na 2 %. Patrně největším důvodem je současná situace, která neumožňuje vydavatelům možnosti velkých produkcí s účastí většího počtu umělců.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám