Hlavní obsah

Zadržen muž podezřelý z krádeže van Goghových děl

Právo, nek, kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID/PRAHA

Španělská policie zadržela muže podezřelého z krádeže dvou cenných obrazů Vincenta van Gogha z amsterdamského muzea. Jednatřicetiletý Nizozemec Octave Durham byl dopaden na základě mezinárodního zatykače poblíž města Puerto Banus.

Foto: Stanislava Dvořáková

Serie fotografií subjektivní identity POPELÁŘI Gabriely Stránské představuje cvičení pro využití v reklamě či propagaci.

Článek

Van Goghova plátna Kostel v Nuenenu namalovaný v letech 1884-85 a Pohled na moře u Scheveningenu z roku 1892 zmizela loni v prosinci. Do muzea se zloděj dostal ze střechy. Vyrazil střešní okno a po provaze se spustil do místnosti. Vzal obrazy a opět po provaze opustil výstavní prostor střežený infrakamerami i ozbrojenými strážemi. Obě díla, která patří nizozemskému státu, přitom nebyla pojištěna, ačkoli se jejich hodnota odhaduje na milióny dolarů.

Zejména obraz namalovaný v Nuenenu náleží mezi často reprodukovaná díla. Pokud by byl legálně nabídnut k prodeji v Londýně nebo v New Yorku, pohybovala by se jeho cena v řádu desítek miliónů dolarů nebo liber.

Vincent van Gogh se totiž nachází na zcela absolutním vrcholu cenového Olympu. V květnu 1990 byl u Christie`s v New Yorku odklepnut jeho Portrét doktora Gacheta za 82,5 miliónu dolarů, což je dosud nejvyšší částka za plátno malíře na aukčním trhu s obrazy.

Nizozemské úřady považují Durhama za nebezpečného zločince. Mezi kriminalisty i v podsvětí je znám pod přezdívkou "opice", údajně pro svou schopnost unikat policii. Nyní je vyslýchán španělskými vyšetřovateli a poté bude vydán do své vlasti.

Amsterdamské muzeum má nejbohatší sbírku van Goghových děl na světě - více než 200 pláten a stovky kreseb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám