Hlavní obsah

Začíná benátský festival, tentokrát i s Čechy

Novinky, Iva Přivřelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní filmový festival v Benátkách dnes večer slavnostně zahájí Pravda od Hirokazua Koreedy, první francouzský film japonského vítěze loňské Zlaté palmy z Cannes. Pro Česko je 76. ročník nejstarší filmové přehlídky světa mimořádný.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na filmový festival v Benátkách dorazil Brad PittVideo: Reuters

 
Článek

Do jeho soutěže se dostal po dlouhých letech český film, Nabarvené ptáče od Václava Marhoula. Adaptace románu o dítěti během války se novinářům představí v pondělí večer, slavnostní světová premiéra ho na benátském Lidu čeká 3. září odpoledne.

Animovaný kraťas SH_T HAPPENS si k tomu zasoutěží v druhé hlavní sekci Orizzonti, digitálně restaurovaná klasika Extase se promítá v rámci sekce Venice Classics a českou koprodukci má i novinka oblíbence karlovarského festivalu Sergeje Loznici Státní pohřeb vzpomínající na konec Stalina.

V klání o prestižního Zlatého lva se kromě Nabarveného ptáčete objeví dalších devatenáct titulů, včetně novinek Romana Polanského (Žaluji), Pabla Larraína (Ema), Jamese Graye (Ad Astra) nebo očekávané akce o Batmanově protivníkovi Joker.

Díky své vstřícnosti k videotéce Netflix mohl festival do soutěže zařadit i filmy Noaha Baumbacha (Marriage Story) a Stevena Soderbergha (Laundromat). Mimo soutěž ukáže Paolo Sorrentino druhou řadu seriálu Nový papež, Timothée Chalamet se představí jako Jindřich V. ve filmu Král a Kristen Stewartová jako americká herečka Jean Sebergová v životopisu Seberg.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám