Hlavní obsah

Zachránil víc dětí než Winton. Neznámý hrdina ve filmu ČT

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokumentární film Děti Antonína Kaliny odhaluje u nás neznámého válečného hrdinu. Jeho autoři tvrdí, že zachránil víc dětí než slavný Nicolas Winton. Na ČT2 má film premiéru v úterý 24. ledna ve 20.55.

Foto: Česká televize

Z filmu Děti Antonína Kaliny

Článek

Kalinu čeští filmaři dlouho nemohli objevit, protože o svých činech moc nemluvil, a také proto, že zemřel hned po revoluci v roce 1990. V Izraeli je ale známou osobností.

„Před nejhorším osudem uchránil tisícovku židovských dětí, včetně dvou budoucích držitelů Nobelovy ceny. Ve filmu Děti Antonína Kaliny nyní Stanislav Motl odkrývá neuvěřitelný příběh věčného bouřliváka, třebíčského rodáka, který v pekle buchenwaldského koncentračního tábora dokázal téměř nemožné,“ sdělila v pondělí mluvčí ČT Alžběta Plívová.

Sám byl vězněm

„Se jménem Antonína Kaliny jsem se prvně setkal v polovině devadesátých let v Izraeli při debatě s několika historiky a pamětníky. Bylo to pro mě něco neuvěřitelného. Vůbec jsem nechápal, že se o tomto člověku, v Izraeli tolik uctívaném, u nás vůbec neví,“ řekl autor dokumentu Stanislav Motl.

Foto: Česká televize

Zachráněný Naftali Ďuro Fürst (vlevo) a reportér Stanislav Motl

„Právem obdivujeme světově proslulé zachránce Židů, jakými byli Oskar Schindler či Nicholas Winton. Antonín Kalina se však od obou těchto mužů zásadně lišil. Záchranu dětí organizoval v situaci, kdy mu šlo doslova o život. Byl totiž vězněm koncentračního tábora. Politickým vězněm, který měl v průvodních listinách gestapa napsáno Návrat nežádoucí.“

Mezi zachráněnými byl i Elie Wiesel

Mezi dětmi, které Kalina podle filmu osobně zachránil, byli také spisovatelé Elie Wiesel a Imre Kertész. Oba získali Nobelovu cenu, Wiesel cenu za mír, Kertész za literaturu, a oba žili až do roku 2016.

Reklama

Výběr článků

Načítám