Hlavní obsah

Za obraz Emila Filly zaplatí kupec rekordních 20 miliónů

Právo, Peter Kováč
Praha
Aktualizováno

Ve středu večer v Topičově salónu v centru Prahy odborníci i sběratelé očekávali velký dražební souboj o raný kubistický obraz Emila Filly Zátiší s lahví Cherry. Realita předčila očekávání, Fillova malba na plátně o rozměrech pouhých 30,7 x 25,4 cm se po velkém souboji vydražila za 16,25 miliónu korun. K této částce bude muset nový majitel ještě připlatit aukční přirážku ve výši 20 procent, čili úplná cena Fillova obrazu je 19,5 miliónů korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zátiší s lahví Cherry Emila Filly

Článek

Český aukční trh tak opět ukázal svoji sílu, navzdory stále trvajícím následkům finanční krize. Cena za Emila Fillu se stala novým světovým rekordem za dílo českého kubismu. V tabulce domácích rekordů malíře zatím překonal jen klasik abstrakce František Kupka a surrealistická malířka Toyen.

Jan Skřivánek, šéfredaktor odborného aukčního severu Artplus.cz, pro Právo dražbu komentoval slovy: „Jde o nejvyšší cenu za obraz na letošních pražských aukcích. Podobných děl na českém trhu je v současnosti velmi málo, takže rekordní cena se očekávala.“

O Fillu svedli zápas tři sběratelé dražící pomocí mobilního telefonu a dva zájemci sedící přímo v sále. Každý vždy v dalším kole přihazoval po čtvrt miliónu korun. Poslední zůstal anonymní kupec na telefonu. Zřejmě to byl český nebo moravský sběratel. O Fillu měl zájem i bohatý německý investor, který podle informací Práva aukci v polovině vzdal.

Obraz Zátiší s lahví Cherry, namalovaný v roce 1914, byl dlouho v majetku dědiců Emila Filly. V 80. let 20. století ho zakoupil československý daviscupový reprezentant Jan Koukal, který ho následně prodal slavnému sběrateli českého kubismu Milanu Heidenreichovi. Po smrti Heidenreicha se Zátiší s lahví Cherry dražilo v březnu 1997 na aukci Sotheby´s v Londýně, kde dosáhlo částky v přepočtu 3,5 miliónu Kč, což ve Velké Británii byla tehdy rekordní částka za obraz českého kubismu.

Nejdražší obrazy Emila Filly na českém trhu
(ceny jsou uvedeny i s aukční přirážkou, která činí v ČR přibližně 20 procent z ceny odklepnuté při dražbě na sále)
1. Zátiší s lahví Cherry z roku 1914, prodáno 10. 11. 2010 za 19,5 miliónů Kč
2. Sklenice a noviny z roku 1914, prodáno v roce 2009 za 13,4 miliónů Kč
3. Dívka s mandolínou z roku 1929, prodáno v roce 2008 za 12,9 miliónů Kč
4. Zátiší s mandolínou a miskou ovoce z roku 193, prodáno v roce 2009 za 10,9 miliónů Kč
5. Žena v křesle s knihou z roku 1930, prodáno v roce 2008 za 10,5 miliónů Kč
Zdroj: Artplus.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám