Hlavní obsah

Z výstavy Ester Krumbachové si odnesete zážitky, možná i kočku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Na neobyčejnou výstavu z pozůstalosti Ester Krumbachové, jedné z nejvýznamnějších osobností nové vlny československého filmu v 60. letech 20. století, láká Dům umění města Brna. Ženu, jejíž literární a vizuální styl ovlivnil řadu českých filmů a divadelních her, výstava představuje především jako inspirativní osobu, která má co říci i dnes, čtvrt století od své smrti. A z výstavy si navíc návštěvníci mohou domů odnést i kočku. Nevěříte?

Foto: Foto PRÁVO – Petr Kozelka

Podle kurátorky Edith Jeřábkové měly prý amulety vyráběné Ester Krumbachovou skutečně magickou moc.

Článek

Krumbachová (1923–1996), která se jako výtvarnice podílela například na filmech Démanty noci, Sedmikrásky, Valérie a týden divů či Ucho, byla velkou milovnicí koček. I proto kurátorky výstavy Kateřina Svatoňová a Edith Jeřábková přistoupily k neobvyklé věci, kdy se přímo ve výstavních prostorách budou potulovat kočky.

Pozůstalost objevili před několika lety

„Nebudou tu jako exponáty, ale proto, aby si je mohli návštěvníci odnést domů, pokud se rozhodnou se jich ujmout. Krumbachová byla i velkou propagátorkou útulku, s Martou Kubišovou se podílela na pořadu Chcete mě, zachraňovala kočky z ulice. Takže jsme na to navázali a budou zde kočky z útulku čekající na nové majitele,“ popsala Jeřábková.

Foto: Archiv Ester Krumbachové

Kočky Ester Krumbachové (90. léta 20. století).

Zemřela Marie Versiniová, Nšo-či z Vinnetoua

Kultura

Brněnská výstava stojí na pozůstalosti po Krumbachové, kterou se podařilo objevit teprve před několika lety. „Její archiv nese spoustu témat, která jsou aktuální i dnes, jako jsou vztahy mezi muži a ženami, přátelství, recyklace a mnoho dalších. Sama žila nestereotypně a neřádně,“ řekla s úsměvem Svatoňová.

Fotografka Libuše Jarcovjáková připomenula, že Krumbachová fungovala jako maják a inspirátor pro své okolí.

Foto: Archiv Ester Krumbachové

Kostýmní návrh k divadelnímu představení „Tři pomeranče“ (1961).

Zemřel herec Heath Freeman

Kultura

Výstava nabídne rozsáhlou síť původního materiálu, rozděleného do tematických bloků, které jsou provázané. K vidění jsou autorčiny malby a kresby, kostýmní návrhy, šperky, dopisy přátelům a kočkám, deníky a soukromé fotografie. Lidé se mohou podívat i na ukázky z filmů, na kterých se Krumbachová podílela. Promítán bude její jediný autorský snímek Vražda Ing. Čerta a dokumentární film Pátrání po Ester od Věry Chytilové. Výstava bude v Domě umění do března příštího roku.

Foto: Archiv Ester Krumbachové

Kostýmní návrh k divadelnímu představení „Tři pomeranče“ (1961).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám