Hlavní obsah

Z nových knih: Šimáček, Francková, Lubas, Parker, Payne i Hamiltonová

Právo, František Cinger

Letní nabídku nových titulů uvádí humoristický román Jiřího Šimáčka. Dále si o pozornost říká román německé prozaičky Julie Franckové z doby NDR, další humoristický román od Miloslava Lubase zavede na vojnu v „Husákově době“. Vycházejí další detektivky populárního amerického autora Roberta B. Parkera. Jeho rodák C. D. Payne, mistr absurdního humoru, nabízí další své příběhy.

Článek

Z USA jsou pak prozaičky Karen Marie Moningová i Laurell K. Hamiltonová. Z Velké Británie pak Jacqueline Wilsonová. Čtenář posoudí, nakolik jsou jejich knihy „ženské“ čtivo. A nádavkem dva komiksy z dílen legend Jesseho Delperdanga, Andyho Kuberta a Granta Morrisona i Bradena Lamba, Caleba Moroea a Shelli Parolineové.

Jiří Šimáček:

Charakter

Foto: Archiv nakladatelství

V nájemním domě v centru Brna se vzájemně míjejí majitel domu – nerudný stařík se psem – a nejmladší nájemnice – školačka v lehce gotické náladě. Klid jejich izolovaných vesmírů oběma naruší třetiřadý podvodník, který se stane jejich společným nepřítelem. Tento neohrabaný gauner pak katalyzuje rychlý sled událostí, v němž se ukazuje, že výstřední stařík a samorostlá školačka jsou si v lecčem podobní. Jejich osudy se protnou v příběhu, který je ironickou, ale nikoli nevážnou úvahou o vině, vykoupení a druhé šanci.

Host, 248 stran, 269 Kč

Julia Francková:

Zády k sobě

Foto: Archiv nakladatelství

Východní Berlín a okolí ve druhé polovině padesátých a v první polovině šedesátých let minulého století. Násilně prosazovaná socialistická ideologie a její praktické důsledky, zejména stavba proslulé berlínské zdi uzavírající cestu na Západ, ovlivňují osudy dvou dorůstajících dětí a později mladých lidí. Ella a její o rok mladší bratr Thomas žijí s matkou, která má zájem jen o svou práci – je sochařka – a o ideje socialismu. Děti jsou pro svobodnou matku jakousi přítěží a zároveň hromosvodem. Jeden druhému si jsou oporou, i když Thomas podléhá dominantnější Elle a na rozdíl od ní miluje krkavčí matku. Zády k zádům znamená nejen oporu, ale také rozdílný pohled na svět, rozdílné směřování, rozdílné cíle.

Jota, přeložila Lucy Topoľská, 272 stran, 298 Kč

Miloslav Lubas:

Janovice nikdy více, lepší kouli do palice!

Foto: Archiv nakladatelství

Humoristický vzpomínkový román novináře a spisovatele s podtitulem Taková byla vojna za Husáka mapuje roky 1984 a 1985, kdy sloužil u motostřeleckého pluku v Janovicích nad Úhlavou jako velitel čety na průzkumné rotě. Lubas líčí zážitky svobodníka absolventa, který mimo jiné cvičil vojenskou skladbu na spartakiádní přehlídce. Kniha evokuje svět připomínající Švandrlíkovy Černé barony, natvrdlé velitele, děsivé ztráty času, ale také pocit sounáležitosti lidí na konci husákovské éry.

Mladá fronta, 288 stran, 229 Kč

Robert B. Parker:

Poslední šance, Drsná svatba, Město neřesti

Foto: Archiv nakladatelství

Tři svižně napsané detektivky skýtají fanouškům soukromého detektiva Spensera přesně ten druh četby, který od svého oblíbeného autora očekávají. Bostonský hrdina neúnavně bojuje s tamními gangstery, překupníky drog i teroristy.

BB art, přeložili Radovan Baroš a Petra Klůfová, 560 stran, 349 Kč

C. D. Payne:

Mládí furt v hajzlu

Foto: Archiv nakladatelství

Rozvětvené rodiny Twispů i Saundersů znovu na scéně, tentokrát pod světly ramp – v Hollywoodu. Scott jako by Nickovi z oka vypadl. Je mu skoro patnáct, a dosud nepoznal slasti sexuálního života. Najednou přijde o všechny kamarády a neutěší ho ani život v luxusním sídle bratrance Tylera, bývalé hvězdy amerického fotbalu, multimilionáře neustále obklopeného zástupy spoře oděných krasavic.

Objeví se však světélko v temnotách – přepůvabná Azura, dcera filmového idolu a otcova dávného soka Trenta Prestona, která se uchází o roli v seriálu. Idylku překazí okouzlující Frank, syn Nickovy velké lásky z mládí Sheeni Saundersové. Má-li Scott konečně přijít o panictví, získat ženu svého srdce a dobýt slávu, bude muset nasadit pověstnou twispovskou vynalézavost.

Jota, přeložila Naďa Funioková, 328 stran, 268 Kč

Karen Marie Moningová:

Temná horečka

Foto: Archiv nakladatelství

Svět plný tajemství a záhad, napětí a vášně, těžce definovatelný prostor mezi snem a realitou, současností a dávnými legendami. Mac je obyčejná holka z malého jižanského města, která se stará především o nehty a dokonalé opálení. Bezstarostný život trvá jen do chvíle, kdy najdou tělo její mrtvé sestry, která jí stačila v hlasové schránce zanechat podivný vzkaz.

Ve snaze přijít tajemství na kloub vyráží do Dublinu, kde nachází sestřin rozházený byt a množství stop. Postupně se zaplétá do přediva klamu a lží a zjišťuje, že je stejně jako její mrtvá sestra obdařena zrakem, jímž dokáže nahlédnout do světa, který zůstává ostatním lidem utajen. Zajímá ji jediné: najít knihu, která možná stála její sestru život a může přivodit zkázu celému lidstvu.

Jota, přeložil Jan Sládek, 352 stran, 298 Kč

Laurell K. Hamiltonová:

Anita Blakeová, Narcis v řetězech

Foto: Archiv nakladatelství

Desátý díl série připomíná Anitu Blakeovou, která pracuje jako nekromantka v St. Louis. V jejím světě vedle lidí žijí svobodně i další bytosti – vlkodlaci, zombie nebo třeba upíři. Právě od nich si Anita vysloužila přezdívku Popravčí, protože kromě oživování mrtvých se živí i lovem a likvidací zdivočelých krvesajů.

Anitina dobrodružství hraničící s paranormální detektivkou jsou protkány erotikou a vztahovými peripetiemi, které Popravčí řeší s nejednou nadpřirozenou bytostí. Každá vteřina může být tou poslední, do popředí se dostává spíš animální přitažlivost a pudová primitivnost. Anita není žádná náctiletá naivka, která v rohu vzdychá po svém vyvoleném, ale sebevědomá a silná žena, která si umí jít za svým.

Epocha, přeložila Olajda Prokešová, 588 stran, 399 Kč

Jacqueline Wilsonová:

Moje sestra Jodie

Foto: Archiv nakladatelství

Pearl a Jodie jsou sestry. Mladší Pearl je malá, stydlivá a ustrašená. Jodie je skoro o tři roky starší a je odvážná, ztřeštěná a drzá – a Pearl ji zbožňuje. Když si jejich rodiče najdou novou práci v Melchester College, viktoriánské internátní škole připomínající gotický hrad, dívky tu ve společnosti několika dětí stráví nezvyklé a trochu fantastické prázdniny. S novým domovem se ale všechno začíná pomalu měnit. Jodie byla vždycky vůdkyní – ale teď je to Pearl, kdo si najde nové přátele: vysokého a výstředního Harleyho a paní Wilberforceovou, manželku ředitele, která ji pozve do své úžasné knihovny. Začátek školního roku sice ty zvláštní prázdniny ukončí, ale život sester se mění dál.

BB art, přeložila Daniela Feltová, 352 stran, 229 Kč

Jesse Delperdang, Andy Kubert, Grant Morrison:

Batman a syn

Foto: Archiv nakladatelství

Talia, dcera Batmanova dávného protivníka Ra´s al Ghula, se kterou kdysi Batman strávil jednu noc, mu představí svého syna Damiana a tvrdí mu, že je otcem. Talia chce, aby si nyní Batman vzal chlapce k sobě a vychoval ho. Ten souhlasí, ale netuší, k čemu se zavázal. Chlapec, jenž dosud vyrůstal v brutálním prostředí Ligy asasínů, si dělá, co chce. Svou agresi obrací nejen vůči otci, ale i Timu Drakeovi, nedávno adoptovanému dědici Bruce Waynea a Alfrédovi, Wayneovu věrnému komorníkovi. Je Damian skutečně jen nevychovaný kluk, který se chce vyrovnat svému otci nebo je za vším tajný Taliin plán jak definitivně zlikvidovat Batmana?

BB art, přeložil Petr Zenkl, 200 stran, 499 Kč

Braden Lamb, Caleb Moroe a Shelli Parolineová:

Doba ledová

Foto: Archiv nakladatelství

Nenechte si ujít nová komiksová dobrodružství vašich přátel z Doby ledové, která ve filmu nikdy neuvidíte. Jsou stejně milí, stejně vtipní a stejně upovídaní. Sid, Manny, Diego, Ellie, vačičáci a šavlozubá veverka přicházejí znovu pobavit.

Comics Centrum, přeložili Václav Dort, Martin Trojan, 48 stran, 249 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám