Hlavní obsah

Xindl X pokračuje v turné. Představil novou kapelu

Právo, Jaroslav Špulák

Xindl X je zhruba v polovině svého koncertního turné nazvaného Nový songy s kapelou & starý fláky s kytarou. V pátek 17. března vystoupil v Buena Vista Clubu v Plzni. Bylo vyprodáno a on představil svou novou skupinu.

Foto: Jiří Lukeš

Xindl X s novou sestavou. Zleva Emil Valach (bicí), Mejla Matoušek (kytara), Johnny Bálek (klávesy), Xindl X (zpěv, kytara), Radim Genčev (baskytara) a Radek Kašpar (saxofon).

Článek

Turné je to úspěšné. Kromě koncertu v Jindřichově Hradci bylo zatím na všech dosud odehraných vyprodáno a diváci si s gustem užívají program rozdělený na část akustickou a část elektrickou, stejně tak přítomnost hostů Mirky Miškechové a Petra Lüftnera, který se ujal i role předskokana. Příchozí v Plzni byli v pátek svědky jedné zásadní změny v Xindlově uměleckém životě. Představil jim svou novou skupinu.

Se Slzou dále spolupracuje

„Kdo trochu zná zákulisí, ví, že za změnami v mé kapele je úspěch skupiny Slza. Lukáši Bundilovi, který se mnou hrál na kytaru, jsem před časem pomohl dát dohromady pár prvních písniček, a po nějaké době se ukázalo, že oslovily řadu mladých fanoušků. Dalším klukům ze své kapely jsem pak trochu nestrategicky řekl, že mi nevadí, když budou v Slze hrát. Ona se ale rozjela natolik, že pro ně nebylo možné zvládat hraní v obou skupinách, a tak logicky došlo k tomu, že kluci, kteří s námi poměrně často jezdili jako záskok, s námi začali hrát nastálo. Jde o kytaristu Mejlu Matouška a baskytaristu Radima Genčeva. K nim nově přibyl pianista Johnny Bálek a na turné s námi jako host hraje saxofonista Radek Kašpar, který jinak působí například v J. A. R.,“ vysvětlil Xindl X v šatně plzeňského Buena Vista Clubu před pátečním koncertem.

Foto: Jiří Lukeš

Na pódiu se Xindl X cítí nejlépe a koncert si umí užít.

Původní skupina s Lukášem Bundilem a bratry Cidlinskými, kteří se napříště budou koncertně věnovat Slze, v následujících dvou víkendech ještě Xindla X doprovodí. Potom už ale nastoupí nová parta.

Rozchod Xindla X s muzikanty proběhl v klidu. „Myslím si, že kluci nechtěli z mé kapely odcházet. Prakticky ale nemohli dva tak velké závazky stíhat a bylo by škoda kvůli tomu jeden nebo druhý projekt brzdit. Osobně si navíc myslím, že skupina se zlepšuje tehdy, když hraje ve stejné sestavě,“ soudí Xindl X.

Se Slzou spolupracuje i na její druhé desce. Otextoval jednu písničku a k psaní dalších textů se chystá.

Mohl by hrát i tři hodiny

První část koncertů probíhajícího turné je akustická. Postupně se k osamocenému Xindlovi X, jenž zahajuje s kytarou, přidávají další muzikanti, a když se pak v závěru připojí i saxofonista, sound je hutný a koncert přirozeně graduje.

„Hodně jsem laboroval se složením programu. Měl jsem asi deset verzí, a když bylo po prvním vystoupení v pražském Lucerna Music Baru, dost jsem ho překopal. Teď podle mě dobře drží pohromadě. Na začátku po Petru Lüftnerovi vlastně přicházím na pódium jako předskokan sám sobě. Začnu s kytarou, přidá se bubeník Emil Vlach, kytarista a první půlhodina je akustická. Zbytek je s kapelou,“ vysvětlil Xindl X.

Foto: Jiří Lukeš

Xindl X při rozhovoru v šatně plzeňského klubu.

Jelikož má již v repertoáru značné množství hitových i velmi oblíbených písní, v Plzni s ním publikum zpívalo prakticky od samotného začátku až do konce.

„Největším oříškem pro mě bylo vybrat písničky, které na turné zazní. Když jsem si totiž probral všechny, jež bych chtěl hrát, vyšlo mi, že koncert potrvá tři hodiny. S ohledem na své hlasivky i to, aby se publikum nezačalo nudit, jsem ho zkrátil. Byť miluju skupinu The Cure, jejíž vystoupení trvají tři a půl hodiny, rozhodl jsem se to tak nepraktikovat,“ usmál se písničkář.

Foto: Jiří Lukeš

V Plzni bylo vyprodáno.

Nejnovějšími písněmi ve stávajícím koncertním repertoáru jsou ty z loňského alba Kvadratura záchranného kruhu. V Plzni však zazněla třeba i Řiditel autobusu, kterou napsal pro skupinu The Tap Tap.

Napsal písně pro film

Až turné skončí, dá si Xindl X dva měsíce pauzu. V létě se pak objeví na mnoha festivalech. „V květnu by se měl začít natáčet film Jakuba Sommera s pracovním názvem Raportér. Napsal jsem pro něj nějakých patnáct nových písniček, které jsem obsahově podřídil scénáři tak, aby posouvaly děj filmu kupředu. Drtivou většinu z nich nebudu zpívat já, to bude na hercích. Jedna z  písniček by však měla být titulní, a tu bych nejspíš zpíval,“ uzavřel naše povídání Xindl X.

V plzeňském Buena Vista Clubu bude hrát i v sobotu 18. března. Příští čtvrtek se představí v Olomouci, v pátek v Ostravě a 31. března v Pardubicích. V dubnu se přesune na Slovensko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám