Hlavní obsah

Whitney přežila drogy a vrátila se jiná

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S velkou parádou se vrací na scénu jedna z nejlepších pop-soulových zpěvaček 20. století. Američanka Whitney Houstonová, která v minulosti prodala více než 170 miliónů hudebních nosičů, vydává po pauze vyplněné osobními problémy album I Look To You a to přináší nejedno překvapení. Je třeba říct narovinu, že stará Whitney, kterou jsme znali před patnácti lety, už neexistuje.

Článek

Je velice zarážející, že řada českých recenzentů si nevšimla nejpodstatnější změny - Whitney nemá stejný hlas jako dřív, nápadně zhrubnul a ve výškách už není tak jiskřivý. Zahraniční kritici to říkají na rovinu - Whitney je prostě stará a její často zmiňovaný úžasný rozsah se zmenšuje.

Přesto pořád umí zpívat, každou notu má prožitou a zůstává i dnes mírně nad popovým průměrem. Pokud ale někdo čekal, že na desce najde podobně explozivní a poctivou gospelovou školou inspirované megahity jako I Have Nothing či I Will Always Love You, tak to bohužel ne.

Měla se držet 80. let

Whitney, podobně jako většina soulových a popových zpěvaček, neumí sama skládat a to se stává čím dál tím větším problémem. Je odkázána na to, co jí dají producenti, nebo na coververze. Výsledkem je kompromis mezi popem 80. let a snaživě současným středoproudovým R n B. 

Zatímco první píseň Million Dollar Bill nabízí velmi příjemné retro s chytlavou rychlou melodií, další Nothin But Love už je typický balast. Pak přichází vrchol desky, klasicky soulová balada I Look To You a také coververze A Song For You, která zní velmi nadějně ze začátku, pak se ale zvrhne v disko.

Průšvihem alba je urputná snaha být trendy. Zde se producenti dopustili fatálního omylu, když zpěvačce vnutili chemické zvuky a rytmy timbalandovského charakteru, čímž jí připravili o jedinečnost a nahrávky tak bohužel splývají se současnými bezejmennými zpěváky, kteří jinak nesahají Whitney ani po kotníky.

Whitney Houston: I Look To You Sony Music 2009

Celkové hodnocení: 65%

Reklama

Výběr článků

Načítám