Hlavní obsah

Vzpomínka na Petra Skoumala: Narodíme se jen jednou, ale písně zůstávají

Právo, Ilja Kučera ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Petr Skoumal byl asi hned po Jaroslavu Ježkovi, tedy i před Jiřím Šlitrem, nejobdařenějším skladatelem české populární hudby. Neměl problém vymyslet nové melodie, které nic nepřipomínaly, a přitom si je kdekdo mohl zpívat s ním,“ prohlašuje publicista Jiří Černý na vrub Petra Skoumala (1938-2014).

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Petr Skoumal na snímku z roku 2010.

Článek

Skladatele, pianisty a zpěváka, který se na prahu sedmdesátých let stal s Janem Vodňanským jedním ze základních pojmů českého divadla malých forem. Hudbou k bezpočtu večerníčků a písničkami vesměs na texty Emanuela Frynty okouzlil nejméně tři dětské generace.

Je podepsán i pod řadou silných písní pro Vladimíra Mišíka, Michala Prokopa a další interprety, sebe nevyjímaje.

Dva dny po nedožitých Skoumalových dvaaosmdesátinách, které by oslavil 7. března, vyšlo pod názvem Narodíme se jen jednou… album poct čítající šestnáct skladeb z jeho dospělého i dětského repertoáru.

Pěvecky se jich ujal zejména violoncellista Jaroslav Olin Nejezchleba, který společně s kytaristou Norbim Kovácsem se Skoumalem vystupoval v posledních letech jeho života.

Oba stáli rovněž u zrodu kapely Malý bobr, která je pod deskou podepsána a v níž s nimi působí někteří členové Mišíkových Etc… i muzikanti odjinud.

Mezi hosty na albu se objevil třeba Marek Eben, který zpívá Skoumalem zhudebněnou Kainarovu báseň Odjezd, známou z alba Michala Prokopa jako Kolej Yesterday, a píseň Angličané. Ta byla součástí představení Tři gentlemani, v němž Skoumal v pražské Viole s Markem Ebenem a Janem Vlasákem vystupoval do posledních dnů svého života.

Kromě jiných jsou na desce ke slyšení i podařené verze písní Doteky, Autobus, Kdo přijde po mně, Nepomáhejte roztáčet mlýny nebo dětské Trychtýře či Na velbloudu.

„To je úplně první písnička v životě, kterou zpívám česky,“ přiznává Norbi Kovács, jehož mírný přízvuk z rodného slovenskomaďarského pomezí dodává exotické písničce na dalším půvabu. Kovács je rovněž autorem fotografií v bookletu.

Album Narodíme se jen jednou…, pojmenované rovněž podle jedné z písní, je nejen velmi důstojnou poctou, ale i mimořádně příjemnou a vtipnou hudební kolekcí. To se ale u písniček Petra Skoumala rozumí samo sebou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám