Hlavní obsah

Výtvarnou osobností roku 2013 je Dominik Lang

Cenu Osobnost roku, která se uděluje žijícím autorům za nejvýraznější umělecký počin uplynulého roku, dostal třiatřicetiletý Dominik Lang. Porota jej ocenila za dvě samostatná výstavní vystoupení - Expanded Anxiety ve vídeňské Secesi a Procházení zdí v Domě umění v Českých Budějovicích. Ocenila také jeho prezentaci na výstavě finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dominik Lang

Článek

„Lang je nejmladším laureátem ceny a prvním, který v jednom roce získal Chalupeckého cenu i Osobnost roku,” řekl Jan Skřivánek, šéfredaktor časopisu Art+Antiques. Porota vyzdvihla Langovu schopnost obstát na mezinárodní umělecké scéně i to, že přes celkově kompaktní charakter své práce, v němž dominuje téma vnímání a prožívání fyzických i institucionálních komponent výstavního prostoru, nalézá od výstavy k výstavě vždy nové a objevné řešení.

„Díra v překližce má právě díky kontroverzi, která ji obklopovala, možnost stát se jedním z ikonických děl českého umění,” říká člen poroty Ondřej Horák k Langově práci ve finále Chalupeckého ceny.

„Smyslem ceny není říct, kdo byl v loňském roce absolutně nejlepší. Chceme spíš připomenout, co zajímavého se na umělecké scéně událo, proto také uveřejňujeme seznam všech finalistů a prvních deset z nich i s počtem obdržených bodů,” vysvětluje motivaci k udílení ceny Skřivánek.

Cení si hlavně novátorství 

Porotci obecně ocenili hlavně úspěch na mezinárodní scéně a spíše než velkých retrospektivních výstav si všímali novátorských počinů. Na druhém místě se umístil Tomáš Džadoň. „Džadoňův Památník lidové architektury - trojice seníků nainstalovaných na střechu jednoho z košických paneláků - možná nejlépe naplňuje definici významného počinu, za nějž má být cena udělována,” komentuje výsledky členka poroty Silvie Šeborová.

Na třetím místě je Eva Koťátková, která loni měla samostatné výstavy v Kunstverein Brunschweig, v Muzeu současného umění ve Vratislavi a v Modern Art Oxford a její práce byla součástí hlavní kurátorské výstavy benátského bienále. V první desítce hlasování poroty figurují ještě Martin Zet, Jiří Kovanda, Magdalena Jetelová, Patrik Hábl, Pavla Sceranková, Kamila Ženatá a Vladimír Kokolia.

Cenu Osobnost roku pořádají časopis Art+Antiques a portál Artalk.cz ve spolupráci s Galerií výtvarného umění v Chebu, jejíž ředitel Marcel Fišer vznik ceny v roce 2002 inicioval. V průběhu její existence se mezi oceněnými objevil Jan Merta, Pavel Brázda, Jiří Kovanda, Josef Bolf, Krištof Kintera či Pavel Mrkus.

Reklama

Výběr článků

Načítám