Hlavní obsah

Výstava Vanitas v Centru současného umění DOX

Právo, rea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za zavřenými dveřmi Centra současného umění DOX v Praze 7 se připravuje výstava Vanitas, která ukáže smrt a umírání jako jeden z významných námětů současného výtvarného umění. Právo ji představuje v rámci svého seriálu Ze zavřených galerií.

Foto: DOX, Jan Slavík

Výstava Vanitas představuje smrt v umění.

Článek

„Různé dějinné etapy lidské historie se lišily i svým vztahem ke smrti, respektive k životu samotnému. Přestože v moderní společnosti se smrt a umírání dostávají do stále více izolované či téměř tabuizované pozice, v umělecké tvorbě jsou stále přítomny,“ uvedl k výstavě její kurátor Otto M. Urban.

Dodal, že již v období renesance se objevuje specifické zobrazení pomíjivosti a prázdnoty lidské existence, symbolizované zátiším s lidskou lebkou či květinami, a od té doby se ve výtvarné kultuře tato tematika objevuje kontinuálně.

Právě zátiší s květinami či s lebkou patří mezi nejčastější náměty, které jsou ale stále otevřené novým a originálním zpracováním. Významný je podle kurátora i jejich protiklad, kdy symbolizují opačné póly, od krásy života po jeho bolesti a útrapy.

Foto: DOX, Jan Slavík

Výstava Vanitas

„V řadě případů jsou ale obě témata spojena v jeden celek, který jejich ostré oddělení mění ve zvláštní harmonii. Smrt se stává krásnou a život, příroda je nositelem utrpení,“ uvedl.

Výstava Vanitas představí tvorbu více než šesti desítek umělců a umělkyň několika generací v širokém spektru výtvarných projevů, od malby a kresby přes grafiku, fotografii po sochy, instalace či konceptuální projekty. Vystavena budou díla například Veroniky Bromové, Davida Černého, Jiřího Davida, Martina Janeckého, Krištofa Kintery, Jana Mikulky, Ivana Pinkavy, Miroslava Polácha, Jaroslava Róny, Martina Salajky, Františka Skály či Jana Švankmajera.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám