Hlavní obsah

Výstava Pink Floyd v muzeu V&A trhá rekordy návštěvnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava nazvaná Pink Floyd: Their Mortal Remains (Jejich smrtelné ostatky), která od 13. května běží v londýnském Victoria and Albert muzeum (V&A), trhá rekordy návštěvnosti a patrně se stane nejnavštěvovanější hudební expozicí, jakou toto muzeum kdy připravilo. Informoval o tom zpravodajský server The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Mladí Pink Floyd (1965)

Článek

Dosud nejvíce návštěvníků zavítalo na retrospektivu Davida Bowieho, kterou muzeum připravilo v roce 2013 – tři roky před jeho smrtí. Bowieho expozici zhlédlo 311 000 lidí, zatímco výstava Pink Floyd už překonala hranici 300 000 návštěvníků a vzhledem k vysoké poptávce se ji galerie rozhodla o dva týdny prodloužit; namísto konce září tak potrvá do 15. října.

Expozice Pink Floyd líčí příběh skupiny, která přepsala pravidla rockových koncertů a opakovaně posunula umělecké hranice. Kurátorka muzea Victoria Broackesová, která pracovala i na Bowieho show, exhibici popsala jako „obrovskou spolupráci mezi V a Pink Floyd. Nejen členy kapely a především Nickem Masonem, ale také všemi tvůrčími osobnostmi, návrháři a architekty, s nimiž mnoho let spolupracovala.”

„Toto spojení autentických kulis scény, úžasného zvuku, rock’n’rollové podívané a prostředí V přispělo k úspěchu výstavy nejen u fanoušků, ale u široké škály diváků všech věkových skupin,” dodala kurátorka.

Populární expozice zaměřené na rock a pop se staly významnou součástí činnosti V od první podobné show Kylie Minogueové v roce 2007. Muzeum odmítá názory některých kritiků, že podobnými expozicemi „hloupne”, a argumentuje tím, že vystoupení a hudba jsou klíčovou součástí toho, čím tato instituce je a odjakživa byla.

Reklama

Výběr článků

Načítám