Hlavní obsah

Výstava obrazů Romana Brichcína

Právo, Peter Kováč

Pražská Galerie Art připravila zajímavý soubor obrazů malíře současné střední generace Romana Brichcína, který 28. října oslaví padesátiny. Výstava je nazvaná Roman Brichcín – neznámý a není to dáno tím, že by tu byly představeny nějaké utajené obrazy.

Článek

Autor, ač je svojí tvorbou zastoupen v řadě galerií i soukromých sbírek v Česku, Německu a Švýcarsku, nemá ani malý medailónek v trojdílné Nové encyklopedii českého výtvarného umění, kterou i s dodatky vydala před léty pražská Academia.

Zvláštní opomenutí tvorby osobitého malíře je zřejmě dáno jeho trvalým působením v Hluboké nad Vltavou v jižních Čechách. V tajemném i malebném podzámčí sní Brichcín svoje malířské imaginativní sny. Inspiruje ho jihočeská příroda jako výsek krajiny. Stromy a rostliny ve svých kompozicích poetizuje se vztahem k barevným harmoniím. Zajímají ho i dávné záhady minulosti a biblické děje.

Brichcín je nenápadný a skromný filozof

Na některých obrazech najdeme motivy jakoby sejmuté z pravěkých jeskynních svatyní nebo i náznaky otisku Kristovy tváře z turínského plátna. A stejně jako mnozí jeho generační vrstevníci i on se věnuje mezilidským vztahům, věčnému tématu vztahu muže a ženy.

Brichcín je bytostný malíř. Barva sama o sobě ho dokáže inspirovat a nastartovat jeho fantazii. V obrazech necítíme žádné rozpaky, vše působí velmi spontánně a přirozeně. Krajina se prolíná s figurou, záznamy reality se symboly. Občas v umělcově malování zazní exaltovanost pražského baroka, ale i kouzelná poetika jihočeské gotiky.

Vladimír Neubert, pořadatel výstavy, výstižně v katalogu uvádí, že Brichcín je nenápadný a skromný filozof, který svým dílem dokázal zaplnit mezeru, která v českém výtvarném umění zůstala po odchodu Jana Baucha a Josefa Jíry.

Roman Brichcín - neznámý

Roman Brichcín - neznámý Galerie Art Praha, Staroměstské náměstí do 1. listopadu,

po–pá 10–18 a so 10–17 hodin

Reklama

Související témata:

Související články

Italské Benátky patří architektuře

Mezinárodní výstava architektury se letos koná v Benátkách do 23. listopadu pojedenácté. Opět zaplnila celý areál Arsenálu a tzv. zahrad, k tomu se rozložila...

Výběr článků

Načítám