Hlavní obsah

Výstava o potkávání lidí po celém světě

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava portrétních fotografií z exotických zemí publicisty, hudebníka, cestovatele a fotografa Tomáše S. Polívky trvá v historickém interiéru chotěbořského zámku do 23. června. Autor nazval svou expozici jednoduše Potkávání. Je to sice poněkud banální slovo, ale vystihuje přesně to, co je k vidění na vystavených snímcích.

Foto: Tomáš S. Polívka

Na portrétech Tomáše Polívky dominují především oči (Afarská dívka, Etiopie, 2008).

Článek

Mezi dvěma krajními body zrození a smrti, vymezující náš čas na tomto světě, se uskutečňuje přehršel potkávání, rozcházení, míjení i navazování kontaktů s dalšími obyvateli planety. Ovšem pouze fotograf s talentem objevovat neviděné nám může díky pozastavenému času ukázat jejich tichou poetiku.

Foto: Jan Šída, Právo

T. Polívka fotí a potkává lidi.

A když navíc, jako v případě Polívky, není líný vyrazit do zemí, jako jsou Etiopie, Sýrie, Nová Guinea, Indie nebo Jemen a navazovat s domorodci kontakt, může vytvořit opravdu zajímavá díla.

Prezentované portréty totiž nevznikaly náhodně, na dálku a prostřednictvím anonymity teleobjektivu. Tvůrce s lidmi, které se rozhodl portrétovat, nejprve mluvil, navazoval přátelství a posléze si získal i jejich důvěru.

Za každým snímkem cítíme jeden lidský privátní příběh. Vodítkem, díky kterému do něj můžeme přece jen aspoň trochu nahlédnout, jsou jednak krátké autorovy texty u jednotlivých prací a pak i oči portrétovaných. Díváme se jimi do hluboké duše Afarské dívky z Etiopie, Súfijského duchovního z Pákistánu, malé tibetské holčičky či náčelníka divokého kmene na Nové Guineji.

Foto: Tomáš S.Polívka

Žena kmene Mursi, Etiopie.

Exotické figury v barevných krojích

Jestliže však chceme pochopit, o co fotografovi šlo, musíme se na hlavní hrdiny jeho snímků přestat dívat jako na exotické figury v barevných krojích, výstředních turbanech a válečných barvách na tvářích. Lidé jsou na všech kontinentech v podstatě stejní a my se s nimi buď potkávat chceme, anebo je budeme ignorovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám