Hlavní obsah

Vyšlo společné album Jay-Z a Linkin Park

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Collision Course, album rappera Jay-Z a americké nu-metalové skupiny Linkin Park, je pozoruhodným počinem. Vzniklo z iniciativy televize MTV, která je požádala, aby spolu vystoupili pro pořad MTV Ultimate Mash-Ups. Letos se proto 18. července setkali v Roxy Theatre v Hollywoodu. Společná práce se jim tak zalíbila, že nahráli minialbum a dodělali DVD.

Foto: alband
Článek

Pojem mash-up definuje zkřížení dvou písní do zcela nové, přesto nepopírající původní verze. Zní to jednoduše, v praxi je to ale alchymie.

Přitažlivá: Linkin Park kvůli ní odložili vydání nového alba na příští rok. Collision Course je komplet se šesti studiovými nahrávkami "novinek" na CD a s DVD zachycujícím obrazem zmíněný koncert, jeho zpracování pro MTV, dokument o práci na studiových podobách skladeb i další obrazový materiál.

Největší hity Jay-Z se mísí s největšími hity Linkin Park. První část nových skladeb je většinou černého rapperova, druhá se přehoupne k ostrým kytarám, chytrým klávesovým plochám a neodolatelnému, až na dřeň jdoucímu zpěvu Chestera Benningtona, kterého podporuje "jeho" rapper Mike Shinoda.

Hiphop v nu-metalovém hávu

V reálu dochází k totálnímu míchání již smíchaného. Jay-Z je sice reprezentant poměrně čitelného hiphopu, ovšem Linkin Park definují moderní nu-metal, který sám o sobě stojí na podpoře hudby již vymyšlené a prověřené, především ale smíšené. Jestliže se na konci devadesátých let zdálo, že křížit styly dál již nelze, ukazuje se, že opak je pravdou.

Tahy neodolatelných melodiků Linkin Park však únavně rapujícího černocha bez pardonu drtí a způsobují, že pouze jejich část skladeb má nějaký tvar a ducha.

Jay-Z tak nakonec dělá kouskům Papercut, Faint, In The End či One Step Closer těmi svými předskokana.

Jay- Z & Linkin Park: Collision Course

Warner Music, 21:18 (CD), 76 (DVD)

Reklama

Související témata:

Související články

Linkin Park vyvolávají koncertní mánii

Může to znít nadneseně, ale americká skupina Linkin Park je fenoménem nového tisíciletí. To, co bylo vymyšleno v devadesátých letech přetavila do zvukově...

Cenám MTV kralovali Jay-Z a OutKast

Cenám MTV za nejlepší klipy dominovali rappeři Jay-Z a OutKast, kteří svorně získali po čtyřech cenách. Černobílý klip prvně jmenovaného dostal cenu...

Výběr článků

Načítám