Hlavní obsah

Vyšla Vonnegutova Květná neděle

Právo, Barbara Hajná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když Kurt Vonnegut, Jr. předloni slavil osmdesátiny, newyorský starosta Michael Bloomberg vyhlásil jedenáctý listopad 2002 Vonnegutovým dnem. Ačkoli (nebo snad protože) se světoznámý prozaik, "nový Mark Twain", netají svým odmítavým postojem k současné americké vládě, jeho američtí i zahraniční fanoušci zjevně tvoří velkou a vlivnou skupinu.

Foto: Zuzana Mitvalská

Ředitelka CEMA Žamberk Dana Hubálková a odpolední překvapení - klauni a dort.

Článek

Pro ty české teď přichystalo nakladatelství Argo opravdovou lahůdku - "autobiografickou koláž" Květná neděle, která v USA vyšla r. 1981. Vonnegut zde představuje svou pokrevní i spisovatelskou rodinu (do té patří kromě Marka Twaina třeba "špatně pochopený" Jonathan Swift nebo "za určitou cenu obhajovaný" L. F. Céline) a také své autorské postupy. Jedním z nejzajímavějších je rozhovor se sebou samým, který Vonnegut původně uveřejnil ve slavné edici The Paris Review. (Mimochodem, zde vysvětluje například v Čechách tak proslavený pojem knoflíkář.)

O svém psaní Vonnegut mluví rád, žádnou samochválu ale nečekejte. "Spisovatelé mají v průměru asi tak stejné IQ jako prodavačky kosmetiky v obchoďáku Bloomingdale"s. Naše síla spočívá v trpělivosti," píše.

Kaleidoskopický autoportrét

Součástí jsou i vybrané Vonnegutovy úvahy, recenze, předmluvy, veřejné proslovy a dopisy. Rád také chválí a cituje své literární a umělecké přátele, i když tak činí typicky vonnegutovsky - viz třeba krátký dialog s Milošem Formanem o masturbaci. Přes všechnu svižnost, vtip i provokace se v Květné neděli opakovaně vrací motiv soustředění, bez kterého nemůže tvořit žádný velký autor.

Vonnegutově čtivosti odpovídá i povedený překlad, který se bohužel neobešel bez několika klasických omylů - např. legendu zlaté hollywoodské éry Cecila B. DeMilla překladatel pokládá za ženu, zatímco nositelku Pulitzerovy ceny Alison Lurieovou zřejmě za muže. K úplné dokonalosti knize chybí snad i ukázka z Vonnegutova grafického díla (právě teď se až do konce srpna vystavuje v Indianopolisu), to ovšem nelze vyčítat české edici.

Květná neděle i tak potěší všechny Vonnegutovy čtenáře, kteří sdílí jeho krédo: "Člověk není zlý. Je jenom k popukání hloupý. A tomu já věřím. Nazdar!"

Kurt Vonnegut, Jr.: Květná neděle

Přeložil Matěj Turek, vydalo Argo, 260 stran

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám