Hlavní obsah

Vyšla nová publikace Andy Warhol a Československo

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Andy Warhol a Českoslovenko se jmenuje publikace, kterou vydalo v těchto týdnech nakladatelství Arbor vitae. Pro oba autory, uměleckého fotografa Rudu Prekopa a výtvarníka Michala Cihláře, jde o téma, kterému zasvětili velkou část života.

Foto: Profimedia.cz

Samostatnou část tvoří vzpomínky spolupracovníků z proslulé Factory a také Čechoslováků na osobní setkání s Warholem. Tím vším se tato monografie odlišuje od všech předchozích, které jen opakují už dříve známá fakta.

Článek

Během dvaadvaceti let se jim podařilo dát dohromady unikátní dokumentaci, která je i pro odborníky překvapivá.

Warholova rodina pocházela z východního Slovenska a byli to Rusíni, kteří svým jazykem mluvili i po emigraci do USA. Sám umělec si byl vždy tohoto původu vědom. Část rodiny zůstala v tehdejším Československu a někteří příbuzní žijí i dnes v Praze.

Autentické dokumenty

Kniha je grafikem Robertem V. Novákem upravena tak, že vypadá jako atraktivní souhrn autentických dokumentů – a těch tu je v podobě fotografií i písemných svědectví přes 1200. Většina z nich je zveřejněna úplně poprvé.

Vedle Andyho tu vystupuje jako druhá hlavní postava jeho matka Júlia a široký okruh příbuzných. Samostatnou část tvoří vzpomínky spolupracovníků z proslulé Factory a také Čechoslováků na osobní setkání s Warholem. Tím vším se tato monografie odlišuje od všech předchozích, které jen opakují už dříve známá fakta.

Reklama

Související témata:

Související články

Czech Press Photo - v hlavní roli krev a emoce

Výstavu prací 17. ročníku soutěže o nejlepší novinářskou fotografii Czech Press Photo můžete vidět na Staroměstské radnici v Praze do 31. ledna 2012. Přehlídka...

Výběr článků

Načítám