Hlavní obsah

Vyšla kniha o proměnách historické podoby Ježíše Krista

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K poctě Krista se stavěly chrámy, malovaly obrazy, tesaly sochy, bylo sepsáno množství traktátů i románů a básní. Kniha Ježíš v proměnách staletí Jaroslava Pelikána (1923– 2006), amerického humanisty slovenského původu, profesora na Yalské univerzitě, je zasvěceným průvodcem po tomto historickém odkazu.

Článek

Krista si většina lidí představuje jako vousatého muže, který visí na kříži a na hlavě má trnovou korunu. Tato podoba však vznikla až 1300 let po jeho smrti.

O devět století dříve si lidé představovali Ježíše jako bezvousého mladíka, který je oblečen do oděvu římských senátorů či vojevůdců a kříž v podobě drahocenného předmětu nese na ramenou nebo se o něj opírá jako pastýř o svoji hůl.

Pelikán sleduje všechny tyto změny: od Krista jako Krále králů, přes Syna člověka až po Učitele zdravého rozumu. Dokládá, že odlišný obraz o Kristovi nabízí byzantské umění, jiný zas gotika, renesance a reformace nebo 19. a 20. století. Odpovídá na otázky, proč a jak si představoval Ježíše Chagall nebo Bach, proč a jak Dante či Dostojevský.

Autorovy myšlenky osloví každého humanisticky založeného člověka, ať je katolík, protestant nebo jako já ateista. Pelikán má totiž dar vypravěče, který není zatížen dogmaty.

Nepoučuje, ale otevírá mysl k poznání souvislostí. O křesťanství vychází záplava knížek, ale mnohé odtržené od reality, čili v tomto případě od historie a kultury. O to je Pelikánova publikace inspirativnější.

Jaroslav Pelikán: Ježíš v proměnách staletí

Karmelitánské nakladatelství, 344 stran

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám