Hlavní obsah

Vyšla kniha Holoubkových surrealistických zážitků Žárlivá postel

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Básníku Jaroslavu Holoubkovi vyšla kniha Žárlivá postel, v níž slepuje surrealistické obrazy zážitků a fantazie. „Jsem tma, do níž jsi vstoupil, nemám právo falešně zvětšit prudkost světla,“ říká Milena z titulní povídky knihy básníka Jaroslava Holoubka. Jako by charakterizovala princip jeho vyprávění, v němž slepuje surrealistické obrazy zážitků i fantazie.

Článek

"Pokouším se oživit svět mého dětství. Než zanikne pod horami betonu,“ svěřuje se autor dál, když stále píše o Mileně Vávrové. Bývala jednou z nejlepších redaktorek nakladatelství Mladá fronta, sedávala ve vinárně U Piaristů s nadějnými autory šedesátých let a upozorňovala je na chyby, lži a nepřiznané výpůjčky v jejich textech. Při vyprávění o ní i jejím partnerovi Zdeňkovi se vrací do obecné školy v Nové Vsi.

Detaily oživují pocity mládí

„To jsem já na té fotografii?“ Takže dodejme, že se autor opravdu narodil v Nové Vsi u Chotěboře. A v povídkové knize prochází svým včerejškem a snaží se nasvítit detaily, aby znovu oživil pocity mládí.

Reální jsou Viktor Šlajchrt, Petr Šabach nebo Ondřej Neff, s nimiž se hrdinové povídek setkávají a prožívají drobná dobrodružství. A pohybují se v roce 1968 po Francii, potom v Berlíně stejně jako v době gorbačovovské perestrojky po Moskvě.

Jaroslav Holoubek: Žárlivá postel

Euromedia Group – Knižní klub

256 stran

229 Kč

Realitu svého novinářského života spojuje Holoubek s věčnými touhami mladých žen a mužů vracejících se i z dalekého exilu k městu na Vltavě, aby i on s nimi popil U Piaristů a prožil další bláznivý kousek. „Volám, živote, počkej! Ale život jde dál."

Reklama

Související články

Karel Teige jako zakladatel moderní knihy

Historikové umění Karel Srp, Lenka Bydžovská a Polana Bregantová připravili ojedinělou publikaci věnovanou Karlu Teigovi jako zakladateli moderní české...

Vyšla kniha o Karlu Hálovi

Loni v červenci zemřel zpěvák Karel Hála. Bylo to v době, kdy spisovatelka a publicistka Věnceslava Dezortová chystala jeho životopisnou knihu, scházela se...

Výběr článků

Načítám