Hlavní obsah

Švejk, Harry Potter i Malý princ soupeří v anketě o nejoblíbenější knihu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu proběhla na programu ČT1 další část ankety Kniha mého srdce. V nominacích je nyní 100 nejoblíbenějších titulů a lidé mohou do 31. května hlasovat pro své literární miláčky.

Článek

Do ankety už přišlo 92 tisíc hlasů. Ze stovky nominovaných knih je 31 českých a jen 11 knih vyšlo po roce 1989. Mezi nejnovější knihy, které se dostaly do výběru, patří Harry Potter, Bílá masajka či Prsatý muž a zloděj příběhů.

Nechybí ani notoricky známý Švejk, Honzíkova cesta, Fimfárum, Malý princ, Vinetou, Lovci mamutů, Bylo nás pět, Malý Bobeš, Broučci, Saturnin a Kája Mařík. Jak uvedl herec a zpěvák Jan Budař, jeho favoritem je náčelník Vinetou, protože vždy obdivoval vlastnosti hrdinů jako čest, odvaha a upřímnost. Zdeněk Svěrák a Marek Eben doplnili, že existují i neoblíbené knihy, se kterými by se už nechtěli setkat. U Svěráka jde o rozsáhlý román Vojna a Mír a Eben nenávidí učebnici chemie.

Ve stovce nominací je zastoupeno dvacet knih od žen. Jde např. o spisovatelky Boženu Němcovou, Emily Brontëovou, Jarmilu Loukotkovou, Jane Austenovou, Betty MacDonaldovou a Astrid Lindgrenovou. Osmdesát ze sta knih bylo zfilmováno.

Lidé mohou hlasovat pro své favority do 31. května. Podrobnosti najdete na stránce www.knihasrdce.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám