Hlavní obsah

Výpravy za konkrétními léčiteli a jasnovidci

Léčitelé, jasnovidci a mágové (Eminent, 400 stran, 399 Kč) je název knihy vzpomínek a portrétů osobností majících neskutečné schopnosti, které kdy potkal nakladatel a spisovatel Jiří Kuchař.

Foto: Eminent

Obal knihy

Článek

Student Stavební fakulty ČVUT se v roce 1981 seznámil s Milanem Smržem z VŠCHT v Praze, který byl členem Psychoenergetické laboratoře. Pod záštitou školy ji založil a vedl profesor František Kahuda. Spolupracovala s množstvím československých léčitelů a prováděla výzkumy v oborech, které pracovaly mimo jiné s mentální energií.

Autor, který se dva roky nato stal externím spolupracovníkem Psychoenergetické laboratoře, vzpomíná na další podnět, který ho ovlivnil. Byla jím kniha Perspektivy telepatie Zdeňka Rejdáka a Karla Drbala, jež vyšla v roce 1970. Už tehdy si uvědomoval, že kromě vnímání vnějšího světa cítí i vlastní vnitřní svět, který mu umožňuje pronikat daleko za hranice běžně chápaného bytí.

Kuchařova kniha představuje Milana Calábka, muže mnoha profesí a schopností. Mezinárodně proslulým se stal psychickou operací v Manile, kdy pod jeho rukama zarostl jedenáctiletému chlapci rozštěp patra. „Chlapec mi natolik uvěřil, že se v něm probudily samoléčebné síly, které rozštěp zacelily,“ vysvětlil později Kuchařovi příčinu celého „zázraku“. Podstatu té síly vystihl Clemens Kuby v knihách Na cestě do sousední dimenze a Léčení – zázrak. I o něm Kuchař píše.

Vzpomíná také na přítele Zdeňka Kušinu, s jehož jménem jsou spojeny takzvané vlašimské semináře. Od roku 1986 až do roku 2012 se na nich scházeli lidé zajímající se o zdánlivě neskutečné věci. Hned při prvním ročníku k nim patřila přednáška Františka Mráčka o mariánském zjevení v jugoslávském Medžugorji.

Osobností zasluhujících si připomenutí jsou desítky. Jsou mezi nimi například páter Ferda a Jindřich Paseka, jejichž jména se už před listopadem stala synonymy lidového léčitelství, Valdemar Grešík, který má schopnost vidět lidskou auru, či psychiatr a terapeut Josef Jonáš, se kterým Kuchař vydal publikace Zdraví v ohrožení – Hořká pravda o sladkém cukru či Svět přírodních antibiotik.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám