Hlavní obsah

Výběrová CD: od Robbieho Williamse až po Phila Collinse

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plíživý příchod vánočních svátků lemuje rok co rok řada nových desek, které si vydavatelské společnosti nechaly na předsváteční trh v naději, že je kupci pořídí jako dárky bližním. V letošním balíčku je rovněž celá řada výběrových kolekcí, ať už studiových či koncertních.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Krajská nemocnice T. Bati.

Článek

Největším esem společnosti je Angličan Robbie Williams. Na kolekci Greatest Hits (EMI) představuje devatenáct blyštivých skladeb, s nimiž se dotýkal vrcholů hitparád i srdcí fanoušků. Prokázal v nich smysl pro chytlavou melodii, lehký text i potřebný úsměšek, který k jeho výrazu neodmyslitelně patří.

V bookletu je celá řada fotografií zachycujících zpěváka v klipech, na koncertech, ve studiu, v neobvyklých situacích, přesto pokaždé usměvavého či ve výrazu alespoň rafinovaného.

Britská skupina Def Leppard sesbírala na kolekci Best Of (Universal Music) pravdu o sobě samé. Z bývalé syrové metalové party se stala poprocková pětice, která dnes už dávno neprožívá nejlepší období, ovšem dokáže stále napsat skladbu, která táhne.

Nejsilnější v tomto ohledu byla v osmdesátých letech, později spíše paběrkovala. Nikdo ale Def Leppard nevezme její dar opatřit alba velmi moderním zvukem. Best Of je toho dokladem, je kronikou vývoje zvukových nahrávek.

Nositelem moderního zvuku a v polovině devadesátých let i nového stylu nu-metal je americká skupina Korn. Album Greatest Hits Vol. I (Sony Music/Bonton) zahajují dvě nové coververze. První je hit skupiny Cameo z roku 1986 Word Up!, následuje pinkfloydovská Another Brick In The Wall. Další materiál na desce je původní a dokladuje, že Korn jsou silní ve svém energickém, agresívním a tažném stylu. Nahrávat coververze ale není jejich silná stránka.

Anglický zpěvák Phil Collins nazval své 2DVD Love Songs (Warner Music) a opatřil je pětadvaceti písničkami o lásce. Takhle monotématicky je to trochu bez jiskry, jenže zase jsou v jedné krabičce nejžádanější Collinsovy šlágry.

Muzikálová hvězda Sarah Brightmanová představuje na albu The Harem World Tour, Live From Las Vegas kýčovité pompézní vystoupení plné muzikálových a podobně laděných melodií, jak jsme je v září slyšeli v pražské T-Mobile Areně.

Naše skupina Lety mimo pořídila na album 10 let Letů od prvního letu (BMG) sestřih ze dvou letošních dubnových koncertů, na něž si v rámci oslav pozvala hosty ze skupin Divokej Bill, Roe-Deer, Khoiba, Tři sestry či Southpaw. Nenechala si ale kvůli nim vzít dávku osobitosti, s níž se pohybuje v oblasti striktně rockové, přitom lehce taneční.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám