Hlavní obsah

Vondráčková odstoupila z hudební soutěže Eurovize

Právo, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zpěvačka Helena Vondráčková v úterý oznámila, že odstupuje z evropské písničkové soutěže Eurovision Song Contest, známé jako cena Eurovize, jejíž národní kolo odvysílá Česká televize (ČT) příští sobotu 10. března v přímém přenosu.

Článek

Důvodů jejího rozhodnutí je více. Zpěvačka nesouhlasí s průběhem soutěže, má výhrady k propagaci a organizaci soutěže. Jak uvádí v tiskovém prohlášení, které vydala její zastupující agentura MM Praha (jednatelem agentury je manžel Vondráčkové Martin Michal), vše podle zpěvačky "vyvolává důvodné pochybnosti o regulérnosti soutěže."

ČT s výhrady Vondráčkové nesouhlasí a  poukazuje na to, že pravidla chtěla naopak měnit zpěvačka. "Požadavky ze strany jejích spolupracovníků na změnu systému hlasování a utvoření odborné poroty nemohl přípravný tým pořadu akceptovat. ČT trvá na neměnnosti pravidel projektu," sdělil včera v písemném prohlášení mluvčí ČT Martin Krafl. Dodal, že Vondráčková byla jediná ze soutěžících, která o úpravu pravidel usilovala.

"Česká televize stanovila omezení diváckých hlasů na dvacet poslaných z jedné SIM karty. Bylo tak určeno po konzultaci s pořadatelem soutěže, Evropskou vysílací unií, a stejné omezení bude platit i při evropském semifinále a finále," vysvětlil Krafl. Vondráčková chtěla  pravidla, která by podle jejího vyjádření zaručila regulérní průběh soutěže bez možnosti snadného ovlivnění výsledků. Konkrétní návrh ale v prohlášení neuvedla.

Vondráčková měla navíc smůlu s výběrem soutěžní písničky. Novinková skladba Samba nesplňovala pravidla soutěže a Vondráčková ji měla nahradit jinou písní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám