Hlavní obsah

Vláda chce změnit systém financování české kinematografie

PRAHA

Pravidelný, trvalý a na státním rozpočtu nezávislý přísun finančních prostředků do české kinematografie má zajistit novela zákona, kterou ve středu schválila vláda.

Foto: Petr Mráček

Příprava oděvů na Psí den s Prahou 13

Článek

Návrh připravený ministerstvem kultury předpokládá, že na základě principu solidarity budou vedle kin podporovat filmovou tvorbu i subjekty, které při podnikatelské činnosti využívají filmová díla - provozovatelé prodejen a půjčoven nosičů i provozovatelé televizního vysílání.

Ministerstvo počítá s tím, že tříprocentní sazba, vybíraná formou poplatku, by byla odpočitatelnou položkou při stanovování daňového základu. Každý ze subjektů by měl možnost získávat ze Státního fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie peníze na konkrétní filmové projekty.

Argumentem pro zavedení poplatku z rozmnoženiny audiovizuálního díla je to, že významná skupina filmů se do kin nedostane, často z důvodu nízké kvality. Přesto se prodávají a půjčují. Vzniká obtížně obhajitelný stav, kdy snímky svou kvalitou schopné veřejné produkce jsou zatíženy výběrem příplatku jedné koruny ze vstupného, a jiné nikoliv, tvrdí ministerstvo. Tento rozdíl má odstranit právě nově zaváděný poplatek.

Návrh na zavedení poplatku z reklam a teleshoppingu vychází ze skutečnosti, že televizní distribuce audiovizuálních děl reprezentuje největší podíl na trhu a že filmy - a nejvíce české - patří mezi divácky nejvděčnější programy. Podle návrhu je proto odůvodněné, aby se právě toto médium podílelo na podpoře tvorby a výroby audiovizuálních děl a aby se zdroje z poplatku z vysílání reklamy a teleshoppingu soustřeďovaly ve fondu a jejich použití nebylo na provozovatelích televizního vysílání závislé.

Tento způsob financování je podle ministerstva kultury běžný ve většině zemí Evropské unie. "I v případě, že se návrhem novely podaří získat předpokládaný přínos 280 miliónů korun ročně, zůstane Česko v úrovni této podpory pod průměrem srovnatelných zemí EU," řekla již dříve mluvčí ministerstva Kateřina Besserová.

Další změnou je návrh na organizační osamostatnění fondu namísto dosavadního zajišťování jeho správy aparátem ministerstva kultury. Nová struktura orgánů fondu mu umožní samostatně vykonávat všechny svěřené činnosti - i nadále by však zůstal v resortní působnosti ministerstva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám