Hlavní obsah

Vítězem festivalu Jeden svět je dokument o dětském domově na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Snímek Dům z třísek o dětském domově na východní Ukrajině se stal vítězem 24. ročníku mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Natočil ho dánský režisér Simon Lereng Wilmont. Vyhlášení se uskutečnilo ve čtvrtek ve velkém sále pražského kina Lucerna. Festival se koná celkem v 25 městech v ČR a na konci dubna také v Bruselu. Pořádá ho organizace Člověk v tísni.

Foto: Jeden svět

Dům z třísek

Článek

Letos se po dvou letech, kdy bylo možné filmy kvůli epidemii sledovat jen on-line, diváci vrátili do kinosálů. Pořadatelé pro ně připravili 80 dokumentů a šest snímků ve virtuální realitě. Tématem ročníku jsou Cesty svobody.

O ocenění Domu z třísek rozhodla mezinárodní porota jednomyslně. „Prostřednictvím intimního pozorování vidíme dům plný slz, naděje, péče a především života. Rovněž chceme vyzdvihnout empatii a důvěru, kterou u svých dětských hrdinů vzbudil režisér - nikdy nemají pocit, že se rozhoduje někde daleko mimo ně,” uvedla porota.

Pro některé Rusy je snazší nevědět, řekla Novinkám spoluzakladatelka ruské zakázané televize

Válka na Ukrajině

Cenu za nejlepší režii získal režijní tým The Myanmar Film Collective za snímek Myanmarské deníky. Zvláštní cenu si odnesla vietnamská režisérka Ha Le Diem za film Děti mlhy. Porotu zaujal její přístup k protagonistům, rodině a její čtrnáctileté dceři v odlehlé vietnamské vesnici.

V kategorii Máte právo vědět oceňuje porota Václava Havla film, který výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv. Nejvíce ji letos zaujal snímek La a Ňo Ňo režisérky Hnin Ei Hlain. Je to filmová studie o konfliktech, represích, vyloučení a marginalizaci, ale především pocta lidskosti i v dobách nepřízně. Zvláštní cenu v této kategorii dostal Krymský poklad režisérky Oeke Hoogendijkové. Příběh se sice zaměřuje na právní bitvu o navrácení archeologické expozice, ale zároveň ukazuje, že skutečným odvezeným pokladem byly lidské vztahy.

Boj proti hidžábu, Ukrajina i René. Začíná Jeden svět

Film

K tradičním kategoriím patří také Česká soutěž. V ní získal cenu za nejlepší film dokument Síla režiséra Martina Marečka. Zvláštní cena patří filmu René - vězeň svobody režisérky Heleny Třeštíkové. Regionální porota pak ocenila dokument Platónz Belfastu, studentská porota vybrala jako nejlepší snímek Mé dětství, má země - 20 let v Afghánistánu režiséra Phila Grabskyho. Diváckou cenu získal Severní proud režiséra Steffena Kronese.

Festival v Česku končí v neděli. Informace o oceněných filmech a porotách lze najít na jeho webu.

Reklama

Výběr článků

Načítám