Hlavní obsah

Vítězem Febiofestu je Islanďan Gudmundsson, Kusturica má cenu za přínos filmu

Vítězem 24. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest je islandsko-dánské drama Kamenné srdce pětatřicetiletého rodáka z Reykjavíku Gudmundura Arnara Gudmundssona. Cenu Kristián za přínos kinematografii dostane srbský režisér a hudebník Emir Kusturica.

Foto: Profimedia.cz

Gudmundur Arnar Gudmundsson

Článek

Gudmundssonův debut už loni získal ocenění na festivalech v Chicagu, Soluni a Varšavě. Grand Prix Febiofestu je spojena s částkou 5000 eur (136 000 korun) pro režiséra a stejnou částkou pro potenciálního českého distributora snímku.

Třiatřicetičlenná laická porota v čele s režisérem Jurajem Herzem posuzující snímky přijaté do soutěže Nová Evropa se shodla, že Kamenné srdce bylo určitým způsobem v této konkurenci nejcitlivější. „Má děj, se kterým se člověk může ztotožnit, jít s ním a souhlasit s ním,” vysvětlil Herz. Mezi desítkou titulů byly dva s českou účastí - Špína slovenské absolventky FAMU Terezy Nvotové a snímek Doma je tady debutující rakouské filmařky Terezy Kotykové.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Emir Kusturica

Na Febiofest přijelo téměř 50 zahraničních hostů, čtyři z nich mají Kristiána za přínos světové kinematografii. Mezi nimi herec Jan Tříska, americký režisér Abel Ferrara a britský kameraman Peter Suschitzky. Organizátoři přivítali i světoznámého producenta úspěšných britských filmů Láska nebeská a Čtyři svatby a jeden pohřeb Duncana Kenworthyho či amerického scenáristu a spisovatele Patricka Nesse, který v Praze uvedl film Volání netvora: Příběh života.

Vítězem soutěže filmů natočených na tablet nebo mobil určené veřejnosti se stal film Můj den s Kofilou Bohuslava Bakaláře. Získal 50 000 korun. Festival končí, ale během dubna budou vybrané filmy v rámci regionálních ozvěn uvedeny ve 13 českých městech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám