Hlavní obsah

Vinylová mánie. Britové a Američané letos koupili milióny gramofonových desek

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájem o gramofonové desky stoupá několik let a letos dosáhl ve Velké Británii vrcholu, když prolomil už před Vánocemi hranici miliónu kusů. O desky je velký zájem také jinde v Evropě a v Americe.

Foto: Warner

Album Pink Floyd The Endless River trhá rekordy - nejen na CD, ale na vinylu.

Článek

Poprvé od roku 1996 překonal počet prodaných kusů milión. Velkou zásluhu na tom má i album Pink Floyd The Endless River, nejrychleji se prodávající vinyl od roku 1997.

”V éře, kdy se mluví jen o digitální hudbě, je fakt, že jsou tyto nádherné fyzické artefakty stále tak populární, fantastický,“ řekl Martin Talbot z Official Charts Company.

„Je to pozoruhodné. Vidíme, jak se desky vracejí jako významný zdroj příjmů pro hudební průmysl. Před pěti lety se v tom točily 3 milióny liber ročně, letos to bude 20 miliónů.“

Vinylových alb se sice prodávají spíše tisíce než milióny, ale pro hudební průmysl je to důležitý fenomén. Tituly úspěšné na vinylech jsou na první pohled hudebně mnohem kvalitnější než průměr a také jsou mnohem dražší než CD nebo mp3. Lidé, kteří si je kupují, vědí, co dělají. Reklama na ně moc nemá vliv, pomíjivé trendy ignorují.

Vinyloví nadšenci se skládají ze dvou skupin. První jsou veteráni, kteří s deskami vyrostli, a pak je tu část mladé generace, která se o hudbu hlouběji zajímá a chce něco skutečně vlastnit, což jim služby jako iTunes and Spotify neumožňují. Někteří je označují za „hipstery“.

”Myslím, že je to hipsterská záležitost,“ řekl BBC prodavač z Rough Trade East, obchodu ve východním Londýně. „Věci, které byly cool před desítkami let, se vracejí.“

Jedna studie z letošního roku tvrdí, že lidé si desky nebo i kazety kupují, i když už stejnou hudbu mají v jiné formě. Prý až 15 % fyzických nosičů kupují zákazníci, kteří si je vlastně nechtějí pouštět, ale chtějí je mít doma. Řetězec obchodů Rough Trade díky tomu natolik prosperuje, že si otevře novou pobočku v Nottinghamu – a to v době, kdy už v ČR téměř neexistují kamenné obchody s hudbou.

Odhaduje se, že po Vánocích stoupne v Británii počet prodaných vinylů na 1,2 miliónu. V USA se teď prodává kolem 6 miliónů vinylů ročně, přestože začátkem devadesátých let se počítaly spíše na desetitisíce. Nejúspěšnější jsou desky Beatles, Jacka Whitea, Arctic Monkeys, Fleet Foxes, Black Keys, Mumford & Sons nebo Daft Punk. V Česku podobná statistika neexistuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám