Hlavní obsah

Viewegh píše další knihu, Dona Juana po infarktu

Spisovatel Michal Viewegh vydá letos ve svém domovském nakladatelství Druhé město další knihu, kterou píše po těžké zdravotní komplikaci. Na konci roku 2012 mu praskla aorta a následovaly měsíce zotavování z nemoci, kterou většina lidí nepřežije. Necelý rok po operaci vydal knížku Můj život po životě, v níž deníkovou formou seznamoval své čtenáře s tím, jak s nemocí bojoval a jak těžké pro něj bylo přijmout novou životní situaci. Kniha se s prodanými 35 000 výtisky stala bestsellerem jako jeho romány.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Michal Viewegh

Článek

Autor, který se ve dvou desítkách svých čtenářsky úspěšných textů hojně věnoval mezilidským vztahům, nevěrám a sexu, se v poslední knize vyznává z toho, jak moc byla pro něj v době po nemoci důležitá rodina a nejbližší lidé. Připravovaná kniha nese název Don Juan po infarktu.

Do jaké míry bude kniha autobiografická a bude reflektovat tu oblast lidského konání, v níž nadmíru vyniká oblíbená divadelní, filmová a literární postava volnomyšlenkáře a sukničkáře, zatím není zřejmé. Nakladatel informace o nové knize prý ještě nemá. „Na to je příliš brzo,” řekl Jan Pražan z nakladatelství Druhé město.

Sňatkový podvodník

„Možná tomu někteří z vás nebudou věřit, ale nepůjde o text autobiografický - prostě jsem si jen zkusil představit, co by se dělo, kdyby se totéž, co se po klinické smrti přihodilo s pamětí mně, stalo opravdovému sňatkovému podvodníkovi…,” píše autor na své webové stránce, na níž také děkuje všem svým příznivcům za podporu, kterou mu vyjadřují.

Michal Viewegh koncem března oslaví 52. narozeniny, v posledních letech je nejprodávanějším českým romanopiscem. První knihu, novelu Názory na vraždu, vydal v roce 1990. Za román Báječná léta pod psa získal v roce 1993 cenu Jiřího Ortena. Od té doby ale Viewegh s kritiky spíše bojoval a kromě čtenářské oblíbenosti žádná další z jeho knih literární cenu nezískala. Jeho nejčtenější romány překročily počet 100 000 prodaných výtisků, přičemž v tuzemsku nakladatelé mluví o bestselleru již při prodané desetině tohoto počtu.

Tak lze za bestseller považovat i Vieweghovy memoáry. „V oblasti deníkové literatury je počet 35 000 prodaných kusů rozhodně úspěšné číslo,” uvedl Pražan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám