Hlavní obsah

Vídeňské zločiny podruhé audioknižně

Právo, Ilja Kučera ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemský posluchač audioknih má už podruhé možnost setkat se s kriminalistou Davidem Bronsteinem, a to v druhé prozatím vydané části detektivní série Andrease Pittlera Vídeňské zločiny. Druhé pokračování v podání herce Miroslava Táborského se jmenuje 1918: Vražda na konci války.

Foto: Tebenas

Obal audioknihy

Článek

Česká zvuková podoba spatřila světlo světa najednou s podobou knižní a autor ji přijel osobně představit na letošní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě. Bez zajímavosti není, že po svých prarodičích má Pittler česko-slezské předky. Jeho dědeček pocházel z Klatov, babička z Ostravy a on sám se učí česky a zajímá se o české dějiny a kulturu.

V německém originále mají Vídeňské zločiny sedm pokračování, provázejí Davida Bronsteina až do roku 1955 a postupně budou vycházet v české tištěné i zvukové verzi. V té aktuálně vydané vyšetřuje vídeňský kriminální komisař Bronstein vraždu mladé dívky, zmizení neblaze proslulého důstojníka, současně ovšem prožívá vášnivý milostný příběh s revolucionářkou Jelkou.

Pittler nabízí posluchači nejen napínavý detektivní příběh, ale jako historik ho precizně vsazuje do dějinného rámce. Obvykle toho z dějepisu mnoho nevíme o tom, jak vypadal život obyčejných lidí i politiků v metropoli rozpadajícího se mocnářství na samotném sklonku války. A právě v této audioknize získáváme možnost se s mnohými skutečnostmi i souvislostmi zevrubně seznámit.

Pravda, některé pasáže, které se přímo historii věnují, mohou působit poněkud mentorsky. Jsou ale natolik zajímavé, že stojí za to je soustředěně vyslechnout. Stejně tak jako politické debaty mezi Bronsteinem věrným starým pořádkům a zapálenou komunistkou Jelkou.

Ani tentokrát se autor nevyhýbá použití skutečných historických postav, a tak mezi přátele hlavních hrdinů patří kupříkladu novinář Egon Erwin Kisch.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám