Hlavní obsah

Vídeň obdivuje umění van Gogha

Právo, Petr Kováč

Historicky první výstava Vincenta van Gogha v Rakousku! Pod tímto reklamním sloganem muzeum Albertina v centru Vídně nabízí soubornou expozici tvorby jednoho ze zakladatelů moderního umění, praotce všech vyznavačů exprese ve 20. století. Je to také první reprezentativní výstava van Gogha, která je tak blízko hranic České republiky.

Foto: Právo

Autoportrét Vincenta van Gogha z roku 1889, kdy mu bylo šestatřicet let (výřez).

Článek

Stejně jako v případě předcházející vídeňské expozice o Albrechtu Dürerovi je soubor orientován na vzájemnou konfrontaci kresby a obrazů. Albertina je totiž muzeum soustředěné na dějiny kresby a grafiky.

Pro poznání tvorby van Gogha je to však významné, protože Vincent byl amatér a většinu toho, co maloval, si dopředu pečlivě připravoval kresbami. Poměr exponátů je dvě ku jedné: 100 kreseb a 50 obrazů. Vše vybráno v prvotřídní kvalitě.

Malíř van Gogh (1853–1890) se svým vrstevníkům jevil jako netalentovaný zkrachovanec. Nic se mu nedařilo – v životě, v zaměstnání ani v lásce. Bály se ho i prostitutky, zejména když jedné z nich daroval uříznuté ucho. Zděšeně před ním utekl i opravdový přítel, malíř Paul Gauguine.

V březnu 1889 sepsali obyvatelé Arles petici, v níž žádali starostu, aby vykázal van Gogha z města. Jediný, kdo Vincenta celý život podporoval a věřil v jeho talent, byl jeho mladší bratr Theo van Gogh. Kdyby nebylo jeho pravidelných peněžních darů, malíř by na jihu Francie patrně zemřel hlady. Oba si spolu vyměnili během několika let na 650 dopisů, které jsou ojedinělým svědectvím o nezlomnosti lidské vůle.

Vrcholem vídeňské výstavy jsou díla z posledních měsíců van Goghova života. Maloval velmi horečně, jako by dopředu očekával rychlý konec. Bojoval se sebou samým. Měl záchvaty, některé končily i bezvědomím a halucinacemi. Traumata řešil pokusem o sebevraždu: 27 . července 1890 se postřelil. Zemřel až o dva dny později v AuverssurOise, kde od května pobýval u svých přátel, ošetřován obětavým doktorem Paulem-Ferdinandem Gachetem.

Přispěla i Praha

Albertina připravila výstavu v kooperaci s nizozemským van Goghovým muzeem v Amsterodamu a společně se jim podařilo získat cenné zápůjčky z předních evropských a amerických muzeí i poklady od soukromých sběratelů. Lze tu tak obdivovat skvosty z Metropolitního muzea v New Yorku, z Musée d‘Orsay v Paříži, z Národní galerie ve Washingtonu, z Puškinova muzea v Moskvě ... a v seznamu tentokrát nechybí ani pražská Národní galerie.

Vincent van Gogh

Albertina Vídeň

  • do 8.prosince 2008
  • denně od 9 do 19 hodin, ve středu do 21 hodin
  • vstupné: 9,50 eur, důchodci 8 eur, studenti 7 eur

Z Prahy odcestovalo do Vídně van Goghovo Zelené obilí, naopak z vídeňského muzea Albertina byla do Prahy zapůjčena Mladá žena v košili slavného italského malíře Amedea Modiglianiho (návštěvníci obraz najdou do 7. prosince v expozici Veletržního paláce).

Reklama

Související články

Proměněné krajiny: výstava Ivana Ouhela

Za pouhý půlrok své existence se galerie Topičův salon na Národní třídě č. 9 prosadila na naší kulturní scéně jako výrazná výstavní síň s čitelnou...

Výběr článků

Načítám