Hlavní obsah

Velká výstava Leonardo da Vinci se chystá v Brně

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 18. června bude v Heršpické ulici v Brně (v Titanic Hall) zahájena velkorysá výstava věnovaná vynálezům a obrazům italského génia Leonarda Da Vinciho.

Foto: Novinky

Výřez obrazu Leonarda da Vinci Mona Lisa

Článek

"Výstava Leonardo da Vinci tematizuje Leonardovu asi nejzajímavější schopnost, to jest jeho schopnost jako vynálezce. Je to jedinečná příležitost k prohlídce jeho 50ti nejvýznamnějších vynálezů, které byly všechny s láskou vyrobeny přesně podle jeho detailních skic. Výroba trvala několik let a vynálezy teď budou poprvé vystaveny v Brně," uvedl Petr Novák z agentury Live Nation.

Součástí výstavy bude i 23 Da Vinciho obrazů, které byly replikovány digitálním způsobem do své původní velikosti. Takto se dá vývoj malíře dobře sledovat. K jednotlivým dílům se vážou i zajímavé příběhy.

Leonardo Da Vinci byl italský renesanční malíř, sochař, architekt, spisovatel, hudebník a vynálezce. Narodil se roku 1452 v Anchianu u Vinci a zemřel roku 1519 v Cloux u Amboise. K nejslavnějším uměleckým dílům, která stvořil, patří Mona Lisa, Poslední večeře nebo Dáma s hranostajem.

Mnohé z jeho technických myšlenek jsou i po pěti stech letech aktuální. Řada věcí, které jsou dnes běžné, jako např. využívání vodní energie, padák, kolo či helikoptéra, vychází z jeho návrhů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám