Hlavní obsah

Velinský pokračuje s Rychlými šípy

Novinky, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Veletrh Svět knihy, který se ve čtvrtek na pražském Výstavišti otevřel milovníkům literatury, nabízí až do neděle mimořádnou hostinu. Přehlídku africké tvorby, nejkrásnější české knihy i unikáty, jakým je pokračování příběhů Rychlých šípů ve Stínadlech z pera Jaroslava Velinského.

Foto: Monika Dušková

Pokrm tvoří směsice indonéských rýží s různými druhy masa, zeleniny, vajíček a kousků krevet. Podává se s chilli omáčkou a smaženými lupínky.

Článek

"V této zemi je tradice číst," řekl na zahájení ministr kultury Pavel Dostál, "kniha je chápána jako artefakt, má svou vůni, výtvarnou stránku. Jsem přesvědčen, že knihy snad nemůže nahradit displej počítače."

"Afričtí nakladatelé přispívají ke změnám na kontinentu. Výběr stovky nejlepších afrických knih se stal velkou událostí loňského roku, ukázal nám, jak obrovskou sílu v sobě psané slovo skrývá," řekl předseda Svazu afrických nakladatelů Aliou Sou. "Doufám, že česká veřejnost a čeští odborníci naše snahy pochopí a vycítí z naší expozice," dodal.

Mezi nabídkou 220 stánků zaujme Poslední tajemství Jana T., próza Jaroslava Velinského známého ve světě hudby jako Kapitán Kid, v níž se souhlasem Jestřába - Jaroslava Foglara z roku 1981 dopsal svůj díl stínadelských dobrodružství Rychlých šípů. S autorem se mohou čtenáři setkat v sobotu od 13.30 na stánku 507.

Přehlídka nejkrásnějších knih nabízí v kategorii krásná literatura 1. cenu udělenou knize Vladimira Nabokova Ut pictura poesis vydanou v nakladatelství Triáda, mezi literaturou pro děti a mládež vynikl Petr Nikl s pohádkou O Rybaně a Mořské duši, vědecká a odborná literatura uctila Restaurování a konzervování archiválií od Michala Duchoně a kol..

Cenu Svazu českých umělců, grafiků Hollar za nejlepší ilustraci získal Jaroslav Šerých za doprovod knihy Elegie z Duina R. M. Rilkeho (vydal Vladimír Beneš v nakladatelství Bonaventura).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám