Hlavní obsah

Věčný outsider a originální divoch Bukowski by oslavil stovku

Novinky, Stanislav Dvořák

Americký spisovatel Charles Bukowski by letos oslavil 100 let. Celosvětově uznávaný autor se dočkal také nové knižní řady s jednotnou grafikou v nakladatelství Argo.

Foto: Profimedia.cz

Charles Bukowski

Článek

Bukowski, který se narodil 16. srpna 1920, doputoval k českým čtenářům s velkým zpožděním v devadesátých letech a hned tu našel silnou odezvu. V porevolučním čase nespoutané svobody takový autor snad ani nemohl neuspět – pronikavý intelekt, schopný úvah o politice a umění a současně studnice černého humoru. Byl tak trochu šílený – upřímný, nekorektní, drsný, zkrátka prasák Bukowski (jedna z jeho próz vyšla pod názvem Zápisky starého prasáka).

Charles Bukowski byl chytrý, nekonformní outsider už od dětství, kdy trpěl pocity méněcennosti, a později kolem sebe vytvořil legendu, která se mu úplně vymkla z rukou. Jednou se o tom sám zmínil, když zjistil, že „stvořil monstrum“. 

V Čechách takovou literární divočinu provozoval málokdo, i když jisté paralely by se daly najít u Egona Bondyho.

Milan Kundera věnuje svůj archiv do Česka, převážet se bude na podzim

Kultura

První Bukowského kniha v češtině, Všechny řitě světa i ta má, vyšla v roce 1991. Následoval legendární Poštovní úřad, Faktótum, Šunkový nářez, Hollywood nebo  Škvár. Autor už se to ale nedozvěděl, protože v roce 1994 zemřel.

Překladům Bukowského se věnovali Bob Hýsek, Martin Svoboda, Michala Marková, Ladislav Nagy, Vít Penkala, Ladislav Šenkyřík a Josef Rauvolf. Přestože v Česku vyšlo hodně Bukowského textů, není to ještě zdaleka všechno.

Soubor Bukowského knih vychází nově v jednotné grafické úpravě Libora Batrly.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám